Държавата взема контрола над рафинерията на „Лукойл“ (обзор)

В случай на опасност за националната сигурност

Приеха на първо четене предложение на ДБ в икономическата и в енергийната комисии към парламента 

Максималният срок е 1 година

Назначено от държавните институции временно управление може да поеме контрола върху “Лукойл Нефтохим Бургас” в случай на опасност за националната сигурност. Това приеха на първо четене депутатите от две комисии в парламента - енергийната и тази по икономически политики и иновации, като гласуваха предложени промени от депутати от ДБ в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.
С поправките се предлага критична инфраструктура за производство, пренос, съхранение и разпространение на нефт и нефтени продукти да може да преминава под оперативното управление на особен представител на държавата, когато е засегната националната сигурност, има злоупотреба с монополно положение или не са спазени наложени ограничителни мерки от ЕС, ООН и пр. По този начин, в случай че ръководството на “Лукойл Нефтохим Бургас” например реши да прекрати работа вследствие на приемане на евентуална забрана за износ на продукти, направени от руски нефт, държавата ще може да поеме контрола над предприятието и да възобнови работата му.

Поемането на оперативния контрол ще става със заповед на Министъра на икономиката и индустрията, която ще подлежи на събеден контрол и ще се издава след препоръка на Консултативния съвет към ведомството. Поемането на контрола ще става чрез назначаване от един до трима представители на министерството в предприятия, включително “Лукойл Нефтохим Бургас”, за срок до 6 месеца, който може да бъде удължаван със същия период само веднъж.

Депутатите в енергийна комисия подкрепиха предложените текстове, но заявиха, че предвиждат поправки и изчистване на текстове преди второ четене. Като например какви да бъдат изискванията към физическите лица, които при необходимост могат да поемат управлението, какъв точно одит на дружеството може да бъде направен по време на тяхното управление и докъде ще се простират правомощията им. Както и ще настояват да бъде включено допълнително изискване за липса на конфликт на интереси с дейността на рафинерията при евентуално назначаване на представители на министерството в нея.
Ивайло Мирчев от ДБ, който е сред вносителите на текстовете, заяви, че идеята е да бъде дадена възможност за реакция в случай на подобна необходимост и парламентарната група, която той представлява, е готова да обсъди всички предложени поправки, така че да бъде защитен националният интерес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България