Държавата е на ръба на политическа и конституционна криза, смята вицепрезидентът Йотова

Снимка: Булфото/Архив

Никога до този момент в най-новата ни история през целия този много труден преход за България не е имало такова посегателство срещу Конституцията България е изправена не само пред политическа, но и конституционна криза и това трябва да е ясно на техните съставители – на новите текстове в основния закон. 

Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя припомни и думите на Гиньо Ганев, че Конституцията не е пясък, за да носи отпечатъка на който и да е политик, било то и голям реформатор.

Йотова изрази надежда, че  Димитър Главчев ще успее да състави правителство. В отговор на въпрос дали Главчев, който е номиниран за кандидат за служебен премиер, се консултира с президента Румен Радев по отношение на състава на правителството, Йотова отговори, че няма такава информация. Тя припомни, че държавният глава е бил пределно ясен, когато е връчил указа на Главчев, че според новите текстове в Конституцията няма никаква отговорност към съставянето на този кабинет и няма как да носи тази отговорност.

„Това искаха народните представители – президентът да няма никакъв поглед към служебната власт, независимо от това, че очевидно има нарушение на разделението на властите. Постигнаха го. Ние спазваме буквата на закона.“, каза още Йотова. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика