Държавата отпуска 25 000 лева за реновиране на войнишките паметници

5000 лева ще бъдат вложени в реставрацията на паметника "Майка България" във Велико Търново

Държавата отпуска 25 000 лева за реновиране на войнишките паметници в страната. Седем от постаментите са във Великотърновска област. Това обяви в понеделник в старата столица депутатът от ВМРО доц. Милен Михов.

Той допълни, че средствата се отпускат с постановление на Министерския съвет като 5000 лева са предвидени за реставрация на емблематичния паметник "Майка България" в центъра на Велико Търново.

"За първи път държавата дава пари за обновяване на този символ на победите във войните. Средствата ще бъдат вложени в почистване на паметника, както и за реставрация на щиковете, които непрекъснато са обект на вандалски посегателства. Отделните статуи от композицията пък ще бъдат укрепени, защото в резултат на ерозията закрепващите елементи са нарушени и има опасност пластиките да паднат", обясни доц. Михов.

Народният избраник информира, че е организирано официално честване на 125-годишнината на ВМРО. Ръководството на организацията е откупило постановката "Криворазбраната цивилизация" на МДТ "Константин Кисимов" за великотърновската общественост. Преди спектакъла пък ще бъдат връчени новите организационни знамена на общинските структури в региона. Нови байраци ще получат 9 организации, тъй като структурата в старата столица има уникално знаме извезано от учителката Ирина Енева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони