Държавата пита бизнеса колко ще му струва приемането на еврото

Министерството на икономиката и индустрията

Министерството на икономиката и индустрията стартира анкета за очакваните въздействия от прехода към евро върху малките и средни предприятия в България. От днес до 16 декември ще се проведе онлайн допитване на сайта на институцията, а анкетата ще бъде разпространена и чрез специализирани организации.

Сред въпросите, които задава ведомството е колко ще струва на фирмата промяната на софтуера, така че счетоводството ѝ да се води в евро. Около пет месеца цените на стоките и услугите у нас трябва да бъдат в двете валути - лева и евро. Въпросът е, дали фирмите имат възможност да го направят. Допълнително предизвикателство за бизнеса ще бъде, че хората ще могат да се разплащат в една от двете валути по техен избор.

Анкетата е анонимна и съдържа въпроси, които да изяснят теми като очаквани разходи, свързани с адаптиране на фискалните устройства и промяна на счетоводния софтуер. Информация се събира и за нуждите от обучение на персонала и други възможни предизвикателства пред предприятията в процеса на въвеждане на еврото.

Резултатите от проучването ще подпомогнат компетентните органи от българската администрация да идентифицират проблеми в процеса по преминаването от едната към другата валута от гледна точка на компаниите. Ще бъдат отчетени и очакваните ползи за предприятията от приемането на еврото, посочват от МИИ.

Оценките от анкетата ще бъдат използвани при планиране на стратегическите документи в сектора и ще се взимат предвид при подготовка на законодателни промени.

Анкетата вече е публикувана на интернет сайта на Министерството на икономиката и индустрията и може да бъде открита ТУК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика