Държавата ще подпомага фирми да осигурят достъпна среда за служители с увреждания

Община Варна с награда за социална политика

Община Варна получи награда за активни социално отговорни политики и цялостен принос за социалното развитие на България от Националния алианс за социална отговорност (НАСО). Призът бе връчен на кмета Иван Портних от председателя на НАСО Георги Георгиев по време на международен форум в курорта Златни пясъци.

"Чест е за община Варна да бъде партньор на алианса, с който отговорно и активно работим за повече социални услуги, за развитие на социалната икономика и социалното предприемачество", каза кметът на Варна. Той припомни, че в момента общината предлага 59 социални услуги, а през последната половин година е подписала договори за 3 нови проекта с еврофинансиране. Те са за изграждане на центрове за страдащи от деменции, за подкрепа на хора с множествени увреждания и за социален патронаж, който ще обхване 495 души.

На форума стана ясно, че в момента едва 10% от хората с увреждания у нас си намират работа. Затова до месец МТСП стартира пилотна програма, с която ще подпомага работодатели да наемат служители с увреждания. Фирмите ще получават до 10 000 лв., за да осигурят достъпна среда за тези работници, поясни зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

Коментари

Задължително поле