Дюнерите и пиците на парче с 20% ДДС

Дюнерите, продавани от павилиони, ще бъдат с 20% ДДС.

Няма да има по-ниска ставка, дори да ги изядете пред павилиона

Храната и алкохолът ще бъдат отчитани с една фактура при служебна вечеря

Безалкохолните в заведение са с 9%

Дюнерите и пиците на парче ще бъдат облагани с 20% ДДС дори, ако ги изядете на масичка пред павилиона, става ясно от становище на НАП по прилагането на Закона за ДДС. От 1 юли в сила влизат промените в закона, с които беше въведена по-ниска ставка от 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги. Ставката от 9% е временна и ще бъде в сила до 31 декември 2021 г.

По отношение на ресторантите по-ниската ставка по ДДС ще важи за консумация на място на храна и безалкохолни. В закона е записано, че не е кетъринг или ресторантьорска услуга покупката на храна за вкъщи. Това означава, че ако си поръчате храна за вкъщи от ресторант ДДС-то ще бъде 20%, а ако изядете същата пица или пържола в ресторанта ставката ще бъде 9%. В ресторанта освен доставката на храна, има и доставка на помощни услуги, които осигуряват консумацията на място – сервитьорът подрежда приборите, дават разяснения по менюто, сервира и отсервира, а клиентите ползват помещение за хранене.

Пред много павилиони за дюнери и пици на парче са поставили масички, на които човек може да хапне. Но според практиката на съда на ЕС доставката на прясно приготвени храни, готови за непосредствена консумация, от щандове или каравани за хранене или във фоайетата на кината, е доставка на стоки. Не е доставка на услуга, ако няма сервитьор, храната не се сервира, няма затворени и отоплени помещения за хранене, няма гардероб и санитарни помещения, съдове, мебели или прибори по масите. Затова ДДС-то за дюнери ще бъде 20%.

ДДС остава 20% и за алкохола, бирата и виното без значение дали консумацията е в ресторант или у дома. Ако при служебна вечеря ядете и пиете в ресторант и поискате документ за разхода, може да ви бъде издадена една фактура и за храната и за алкохола. Но на отделен ред трябва да бъде посочена стойността на храната, облагана с 9%, а на друг ред стойността на алкохола, който е с 20% ДДС.

Коментари

Задължително поле