Дядо владика цитира Рузвелт в реч пред управниците на Сливен

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий бе почетен гост на тържественото заседание на общинския съвет послучай празника на Сливен. Дядо владика даде напътствия на управниците в града и с уговорката, че избягва политически изказвания, цитира думи на американския президент Франклин Рузвелт.

savov-1"Добрите дела са като слънцето - те винаги светят, те винаги топлят.Този град /Сливен - б.р./ се нуждае от такива общински съветници, които искат добруването и обединението на града. Не може да живеем в притовопоставяне. Аз избягвам политически изказвания...Но Рузвелт е казал: "Оня, който не се прекланя на идеал, такъв човек е без стойност. Идеалът е това, което обединява. А обединението, съединението правят силата. Амин!", каза от трибуната на местния парламент владиката.

Дядо Иоаникий е известен със задълбочените си интереси по история. 32-ият президент на САЩ, когото цитира, е популярен с това, че извежда страната си през Голямата депресия и Втората световна война.

На заседанието кметът на Сливен Стефан Радев връчи две отличия "Почетен гражданин на Сливен". Едното получи проф.д-р Станимир Карапетков, зам.ректор на ТУ и ръководител на сливенския филиал към университета. Професорът се ползва с авторитета не само на ценена фигура в академичната общност. Той е сред най-добрите автотехнически експерти и бил вещо лице в съда за най-тежките пътно-транспортни произшествия в страната. Другият нозител на званието е сценографът Иван Савов, работил почти във всички оперни театри в страната. Родом от Сливен, Савов е известен сред съгражданите си като художник - автор е на обичаната от града картина "Халеевата комета над Сливен". Масленото платно е свързано с легендата, че през 1910 година, когато се очаквало Халеевата комета да удари Земята, целият Сливен - българи, турци, цигани, богати и бедни, малки и големи, напуснали къщите си и излезли в Балкана на пиршество, с музика и танци, за да посрещнат свършека на света.

На празничната общинска сесия бе отчетено, че през изминалата година Сливен е излязъл от списъка за реанимация заради натрупаните огромни задължения на общинската хазна и че са изпълнени значими инфраструктурни проекти, включващи основната реконтрукция на най-натоварения пътен възел "Розова градина", облагородяването на два района, пътния пробив в централната част, който ще освободи трафика, ремонти на детски заведения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България