Дядо Коледа спасява девици от проституция

Бащата благодари на Св. Никола за дарението.

Три торби жълтици пресичат търговия с женска плът

Свети Никола е покровител и на търговците. На онези, които продават салам от 5 лева за 15 лева

Първият подарък в коледната история на човечеството е направен с цел да се пресече срамната търговия с женска плът. Дарителят е Свети Никола, архетип на добрия старец Дядо Коледа.

Никола е роден през 270 г. в средиземноморското пристанище Патара. Единствен син е в заможно християнско семейство. Родителите му умират докато е още дете. Отгледан е от от чичо си, епископ на Патара. Той го въвежда в храма и го посвещава в духовен сан.

През 325 г. Никола участва в Никейския събор, който трябва да реши разногласията в Църквата. Тук воюва срещу арианите и защитава принципите на Източното православие. Легендата разказва, че по време на дебатите зашлевил плесница на еретика Арий.

Никола умира на 6 декември 343 г. Канонизиран е, мощите му са пръснати по света, частици от тях има и в наши храмове. Понеже е бил епископ на малоазийския град Мира, светецът е титулуван Никола Мирликийски. Известен е и като Никола Чудотворец заради множеството чудеса, които е извършил.

Когато тръгнал да се поклони на Божи гроб, в морето се разразила буря. Един моряк паднал от върха на корабната мачта. Всички мислели, че е издъхнал, но с молитва Никола го вдигнал на крака. После успокоил вълните. Оттогава е повелител на морската стихия и закрилник на моряците.

Много мъчения и смърт видели очите на Никола при император Диоклециан. Затворите били препълнени с християни, самият той бил окован. С чудодейната си сила Никола успял да спаси трима затворници от екзекуция. Затова днес осъдените му палят свещи зад решетките. По време на големия глад през 311-312 г. кораб хвърлил котва в пристанището на Мира. Трюмът му бил натежал от жито за двореца в Константинопол. Никола заръчал на моряците да разтоварят част от зърното, за да нахрани гладните. Те отказали, но чудотворецът им обещал, че товарът ще си остане същият. Нито едно зърно няма да липсва, уверил ги той.

В Константинопол станало ясно, че не е излъгал. Ето защо Свети Никола е покровител и на търговците. На онези, които продават салам от 5 лева за 15 лева, понеже със съответните молитви качеството е повишено.

Най-благородния жест Свети Никола прави по Коледа. Историята мълчи коя точно е годината на благодеянието. Като вървял по улиците на Патара, чудотворецът чул стонове от един дом. Баща се вайкал, че е разорен, стигнал е до просешка тояга. Принуден е да прати трите си дъщери да проституират по околовръстните пътеки край града.

Свети Никола не допуска тази неправда! През прозореца на дома той хвърля три кесии с жълтици. По една за всяка мома. Девиците са спасени от лапите на порока, а светията става патрон и на милосърдните банкери.

Когато извършва това благодеяние, Никола е облечен в зелена одежда. Автентичната дреха на Дядо Коледа също е зелена. Така е изобразяван той в първите рисунки, които се появяват през XVII век. Добрият старец е в зелено до XIX столетие, когато започват да го обличат в различни премени.

Заслугата за модерния образ на Дядо Коледа е на американския илюстратор Томас Наст. През втората половина на века той създава физиономията, която всички познаваме. От картинките гледа добродушен белобрад дядо с кожен калпак и кожух. В едната ръка държи лула, в другата носи подаръци.

Червената роба, обточена с бяло, е добавена по-късно от „Кока-Кола“. Всъщност това са цветовете на прочутата марка. През годините компанията наема редица художници, които да излъскат образа на Дядо Коледа и да го направят рекламно лице.

 

Древен текст описва събитието

Житието на Свети Никола е съхранен в няколко редакции. Там е разказан епизодът със спасяването на девиците от лапите на порока. Твърди се, че архитипът на Дядо Коледа извършва благодеянието три пъти. Последователно дарява торба злато на всяка мома. Ето оригиналният текст на древния документ:

„Един твърде богат жител на град Патара ненадейно изгубил състоянието си и изпаднал в голяма беднотия. Привикнал към богатство, той не бил в състояние да се бори с изкушенията на бедността и замислял вече по безчестни пътища да доставя средства за живот на себе си и на своето семейство, което се състояло от три дъщери. Той имал намерение да пожертва честта на дъщерите си.

Но той не успял да изпълни своето греховно намерение, защото бил спасен с навременната помощ на Свети Никола. Като узнал за бедственото му състояние, Божият угодник нощно време му подхвърлил през прозореца голяма кесия със злато. Като се събудил сутринта, нещастният баща едвам могъл да повярва на неочакваното богатство.

Работите му се поправили и наскоро той омъжил най-голямата си дъщеря. Свети Никола решил по същия начин да устрои съдбата и на останалите дъщери. След известно време той пак подхвърлил такава кесия със злато. Наредена била честно и втората дъщеря и зарадваният баща излял пред Бога своите чувства на благодарност.

„Милосърдни Боже, който си ни изкупил със своята кръв и сега ме удържаш от грях и безчестие - молил се той, - покажи ни тоя, който служи за оръдие на твоята благост; покажи ни тоя земен ангел, който ни спасява от грях и освобождава от порочни замисли!“

Това желание било изпълнено. Една нощ той чул как някой отворил прозореца и хвърлил също такава кесия, както и по-рано. Бързо станал, затичал се подир своя благодетел и познал Никола, който в това време управлявал Патарската епархия в отсъствие на своя чичо, който заминал за Йерусалим.

Той паднал пред нозете му и проливайки сълзи на благодарност, казал: „Ако не беше те пратил Господ да ни спасиш, аз не щях да устоя против изкушенията и бих увлякъл в грях и безчестие невинните си дъщери“.

Коментари

Задължително поле