На 21 януари 2019 да почерпят

Столичният инспекторат с проверки за неправилно паркиране

Умопомрачени либерали искат черна Клеопатра Политически коректните зомбита готвят нов бойкот

ХИВ-позитивен остава зад решетките Болестта не е попречила на деянията му

Брад Пит и Чарлийз Терон заедно?

Психологът Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Дясното у нас – несъществуващото животно

Двадесет и седем години след падането на комунизма дясното у нас е пред банкрут – идеен и морален. Времето за дясното действително е разделно и над него виси като дамоклев меч угрозата – или ще разбере грешките си и ще се „реформира”, или ще изчезне. Това се видя ясно на президентските избори; вижда се и в роенето на десни политически проекти; стана очевадно от насипното състояние и управленския шизофренен крах на т.нар. реформатори и напъна им да правят правителство. Проблемът обаче е концептуален. У нас няма яснота за това що е дясно – на теоретично и ценностно ниво. Оттам следва всичко останало…

Що е ляво и що е дясно?

Дефинициите изобилстват, но най-качественият лакмус е отношението към „неравенствата“. Левите ги считат са „неестествени“ и следствие от социалната среда и липса на равен шанс, а десните виждат в тях природата на човека, значението на заслугите и усилията за постигане на резултатите, както и разделението на труда като основа за благоденствието.

Глобално съвременните десни политически партии на практика легитимират не просто „неравенствата”, които са следствие на реални умения и усилия, но и такива, които са плод на държавната намеса в полза на едни и в ущърб на други. Пример са колосалните обществени поръчки, раздавани на приближени бизнес играчи и индустрии, което по дефиниция принизява съвременните десни политически партии по света до обикновено фашизиране – сливане на бизнес с държава.

Чуждият опит

Въпреки че имаме своите политически специфики, идейно сме копирали тотално статуквото на политическото мислене на Запад. Там консервативно десните привидно са за: икономическа свобода и малка намеса на държавата в икономиката, но ограничаване на социалните свободи със закон. Семейството, традицията и църквата са основните принципи, а аборт, проституция и наркотици следва да са преследвани от държавата. Левите обратно – са за намеса на държавата в икономиката и преразпределяне на брутния доход на населението по политическо усмотрение в битка с неравенството и за повече социални свободи – гей бракове, легализиране на леки наркотици, право на аборт и прочие. Резултатът е, че дясното на Запад фашизира силно, а лявото – от защита на принципни човешки права избива в културен марксизъм, атакувайки свободата на словото с купища антидискриминационни закони. В политическата практика и левите, и десните са етатисти – считат, че държавата чрез репресивния си апарат може да наложи техните възгледи.

В САЩ и Европа и едните, и другите на практика са за активна външна политика в Близкия изток и Азия, мощен военнопромишлен комплекс, което поражда и нелицеприятното им отъждествяване като едно цяло – партията на войната. С една дума – развитите икономики днес вече са етатистки, правителствените разходи средно минават 50% от БВП, а дълговете – 100% от БВП.

Малко история

Истината е, че това, което днес можем да наричаме автентично дясно, на практика не съществува никъде. Грубо казано, то е идейното продължение на класическия либерализъм от XIX век, в чиято основа стои базовият постулат за върховенството на индивида и частната му собственост върху тялото му и материалните му активи. Всички други права – икономически и социални, са производни на себепритежание, а оттам и на собствеността върху материалните активи, поддържащи живота.

Автентичното дясно: въпросът за социалния ред

Политическите учения имат един основен въпрос: какъв да е социалният ред, така че да няма конфликти. Автентичното дясно има отговор: частна собственост. Това не означава, че културно не може човек да е консервативен и да припознава ценности като родина, семейство, традиции и др. Това означава, че когато се приема закон, въпросът е нарушава ли това собствеността върху гражданинтът и вещите му. Това е и причината „десните“ да са за ниски данъци, а не че по кривата на Лафер хазната щяла да събере повече.

Дясното в България

Големият въпрос, който като мантра повтарят провъзгласилите се за десни у нас, е „Кой?“ Само че „Кой” се сменя и идва друг. Проблемът не е в „Кой“, а в „Защо?”. Защото политиците официално у нас вземат 40 стотинки от изкараното от българина левче и го харчат към свои близки бизнесмени и дарители – да не се лъжем.

Реално десните у нас не се бият за намаляване на тази политически раздавана баница – за да не кажем плячка, а за това да не я раздава точно еди-кой си. Висша кауза, няма що! Псевдодесните у нас имат и още един враг – т. нар. либертарианци – единствените, които твърдят, че баницата за раздаване трябва да е много малка, което ще оставя повече у онези, които всъщност я приготвят – хората, които работят и произвеждат.

Дясното е ужасно просто, но трябва да се разбере добре, защото може да бъде опорочено. То не е просто върховенството на „закона” – често лобистки инструмент за политическа рента, а върховенство на „правото” като система от принципи, по които се коват законите. То не е децентрализация с по-високи данъци на местно ниво, а децентрализация с цел намаляване на данъчната тежест благодарение на този ход.

Десните у нас имат битка и с корупцията и се борят за реформа в съдебната система – и двете плод и логическо последствие от огромната роля на „правителството” и администрацията в разпределянето на изкарания другаде доход плюс държавния монопол в съдебната практика. А всеки монопол, знаем, неизбежно и корумпира. Но за тези язви рядко се чува дума.

В контрапункт на всичко разумно у нас десните политици и експерти са за: вдигане на акциза с горивата в битка с монополите – тоест за повече ресурс за държавата, която предизвиква монопола с изискването за акцизни складове; за плосък данък – заради еднаква ставка, а не заради ниските нива на изземане на частна собственост; против демонополизация на здравната каса – олицетворение на СССР плановизъм в ключов сектор от икономиката ни; срещу т. нар. монополи изобщо – чиято единствена причина обаче е държавният чадър в частна полза. Винаги и навсякъде. Странно, че едни 500 хиляди българи с потенциално десни убеждения „си нямат партия” по време на избори…

Времето за дясното действително е разделно. Дебатът трябва да започне, защото това касае бъдещето на страна ни. Дясното е принципен въпрос и не е просто антикомунизъм или русофобия, нито сляпо обожание на Запада, независимо дали е десен или олевява. Срамно е левите в САЩ (присвоили си и името „либерали” в началото на миналия век) да са обожавани от нашите „десни”, както се объркаха някои хора по време на президентските избори, величаейки Хилари само защото ненавижда Русия.

Автентичното дясно е идеалистичен и базиран на политически принципи проект, който предлага по-добър и справедлив живот. То има нужда от лице, а битката за него тече както на Запад, където то преживява сериозни удари, така и у нас, където едва покълнало, е на път да бъде задушено от самообявилите му се бащи.

И, да – дясно и ляво има и ще има, колкото и да не им се иска на „прагматичните” модерни политици. С всичките му ефекти върху всеки от нас.

 

Авторът е водещ на коментарното предаване „Денят ON AIR“ по Bulgaria ON AIR.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Дясното в България са до един бивши некадърни комунисти, за които не е имало място и развитие през комунизма. Тези некадърни бивши комунисти разпродадоха и откраднаха всички активи наследени от социализма, защото не знаеха как да ги управляват. Тези бивши некадърни комунисти доказват и днес, че не могат да управляват, но могат да крадат. Вижте свинефермата герб и келеша бойко, крадат като разпрани. Остатъците на СДС също крадат, но толкова колкото им даде келеша бойко. И другите комунисти от БКП станаха БСП и те крадат като разпрани, на теория се водят леви, но на практика са десни. Кадърни или некадърни, всички комунисти са крадци.

  1. Всички комунисти са крадци следва точно същата логика като „видях черен американец и затова всички американци са черни“. Престъпници има във всеки строй, въпроса е че комунист (човек който изповядва комунистическата идеология, а не член на комунистическа партия) не би видял смисъла от кражбата като такава при положение, че в неговата идеология съществува „на всекиму според потребностите“!

 2. „…. дясното у нас е пред банкрут – идеен и морален.“ – дясното в целия свят беше банкрутирало, още 89та, но ние бяхме слепи да го видим… въпросът е сега да се усетим и да наритаме десните урoди на майка им у зaдникa.

 3. Дясното идва и левите, и либералите, се побъркват. Идва здравият разум на мястото на гей сборищата и на диктатурата на извратени малцинства. Само на фона на безкрайната цигания един ляв може да не изглежда като кръгъл идиот!

 4. В България „дясно“ на практика няма, има псевдодесни политически формирования.
  ГЕРБ са повече от ясни, даже не си струва да се коментират. Това тяхното е опортюнизъм и кариеризъм в най- висша степен. Не случайно в редиците им гъмжи от бивши партийни и комсомолски членове и дори секретари.
  „Патриотите“ наричат себе си „десни“, но освен по въпросите свързани с имиграцията и бежанците, във всички други аспекти възгледите им са леви. Като се почне от предложението за увеличаване на минималната пенсия на 300 лева, та се мине през това, че защитиха изплащането на 20-месечни обезщетения на военни и полицаи при навършване на пенсионна възраст или напускане на системата, и се стигне до това, че подкрепиха предложението за ожържавяване на частните пенсионни фондове.
  ДСБ, която пък се самоопределя като най-правоверната дясна партия в България, е на практика една неолиберална формация. Мълчаливо подкрепя глобалистичната либерална политика на ЕС и ДП в САЩ по отношение на бежанците, малцинствата и т.н., а лидерът им Р.Кънев неведнъж е изразявал и заявявал доста леви социални тежнения и позиции. А най-показателното е, че познатите форумни симпатизанти на ДСБ бяха сред най-активните плювачи по Тръмп. Повечето от тези симпатизанти са свързани с НПО-та и техния политически слугинаж, малко от тях са със силни и свободни професии или имат собствен малък бизнес. Тази, последната група от хора, наистина нямат политическо представителство в момента и в повечето случаи не искат да гласуват за никого. Останалите от РБ са ясни – обикновени кариеристи, опортюнисти и службогонци.

 5. Кузманчо, „колосалните обществени поръчки“ са изваяни от левите и либералите /времето на царя, например/. Ти си доста объркан и си доказателство защо у нас e пълнa каша по темата. НБУ или е по-лошо? 27 години заинтересовани некадърници /експерти, лобисти и обикновени тарикати/ ни обясняват каква е разликата, намествайки се удобно между лявото и дясното като в гънките на дебелото черво. Нещо да кажеш за приватизацията!

 6. А кое е „лявото“ у нас? БСП на Васил Златев с частния град Правец, на Валентин Златев с „Лукойл“, на Георги Гергов с Панаира, с Новотела, с Шведа? На Р. Овч. с фирмите за износ на ток? На Станишев, който рева против плоския данък, а като дойде на власт се направи на умрела лисица? Кое е „дясното“ у нас? На Борисов, който вдига минималната заплата за да си напълни бюджета от ДОД за сметка na прецакването на всички дребни предприемачи, които са 95% от частните фирми? Дрън-дрън! У нас за десни се имат апологетите на Запада и русофобите, а като леви лицемерно се кичат всички мекерета на Москва, които се налапаха за сметка на българите през прехода! У нас във властта обаче нема нито един българофил.

 7. На Бьлгария липсва още от Освобождението консервативното мислене на Англия ,а властвува либеално народняческо с Гемано-Руски прочит, от което следва и беднотията и мизерията на народьт ни редувано с много кьси периоди на Оживление , но никога не преминаващо в ПОДЕМ .Днес плащаме греха на Фердинанд с неовия избср . Да харесваш Германия и всичко произведено от нея е едно ,но да си част ст политиката и е ЛОШО, ако щеш и само за това ,че така Англия винаги ще е срещу теб ,а това както сме го изпитвали при всяка Национална катастрофа политическа или икономическа е ………………….Аз сьм богат не защото ти си беден Аз сьм образован не защото ти си неук , Аз сьм здрав не защото ти си болен – това е консервативното мислене народняшкото си го знаете.

 8. Никога не съм харесвал многото приказки защото обикновено нищо не казват. За съжаление икономистите са многословни хора.
  Има елементарно определение за дясно и ляво – Дясно е когато печелиш от резултатите, а Ляво е когато чакаш на заплата. (Останалото е далавера и гешефт.)
  Ако се замислим – това май е и разликата между капитализма и социализма …

 9. Много добра статия на Кузман Илиев; най-смисленият и ерудиран икономически коментатор в България.

  Консервативните идеи и теории се застъпват за ограничаване на социалната,а оттам и икономическата свобода на цели групи и категории от индивиди. Консерватизмът споделя и презрението към отделни групи и категории лица, наследен от Кант, като ги изключва от социалния и икономическия живот. Пример за това са жените, които едва през 20 век и в неговия край получават избирателни парава и право да се обучават в университети. Днес, може да се наблючдава особено добре във Великобритания/също при Тръмп в САЩ) консервативните движения се обявяват срещу правото на свободно движение на стоки, услуги и капитали

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.