Д-р Боримир Фурнаджиев: Главоболието за хипохондрика със сигурност е рак

Иска да го признаят за болен от нещо неочаквано, смъртоносно, скоротечно

Хипохондрията е психосоматично разстройство, при което човек прекомерно се съсредоточава върху най-малките промени във физическото си състояние и при леко неразположение се ужасява и паникьосва. Пациентът постоянно се наблюдава и смята, че страда от някаква болест, и то сериозна. Симптомите у хората с диагноза хипохондрия могат да се менят в широк диапазон и да са различни при отделните пациенти, обяснява д-р Боримир Фурнаджиев, отоневролог, специализирал още фониатрия и психоанализа в Израел. 

Причините не са ясни

Според физиолога акад. И. П. Павлов болестта е резултат от нарушена функция на кората на главния мозък. Смята се, че 4-6% от населението в европейските страни има симптоми на хипохондрия, а според последни изследвания до 10% от посещенията при лекар могат да се свържат със страх от заболяване. При хипохондрията има редица особености, които наподобяват тези при обсесивно-компулсивното разстройство. Основното различие между тях е, че при обсесивната болест се наблюдава страх пациентът да не се разболее от нещо, докато при хипохондрията човек смята, че вече е болен. Общото между двете е цикличността на процеса, по време на който симптомите и при двете състояния се усилват.

Прекаленият светец и Богу не е драг

Хипохондричен синдром може да се развие дори при постоянно гледане на реклами с медицинско съдържание, както и у студенти по медицина, когато започнат да изучават симптоматиката на различни заболявания.

Срещат се и хора, които изпадат в паника при най-малък физически дискомфорт и започват да полагат усилия да си върнат идеалното състояние, като сами си съставят диети и упражнения за перфектна форма. Положителното при тях е, че не се смятат за болни. Те полагат усилия да водят „преувеличено” здравословен живот и с това понякога си вредят повече.

Хипохондрията по-често се появява през втората половина от живота, понякога след като болният или някой от кръга на познатите му е прекарал тежко заболяване.

Психолозите различават два вида хипохондрия: идеохипохондрия, която се изразява само в опасение от разболяване, и сензохипохондрия, при която са налице и неприятни субективни усещания. Тревожното търсене на лекар, който да разбере болестта му и да я локализира в определен орган, отговаря на потребността на хипохондричния човек да бъде признат за болен, т.е. да бъде освободен от отговорности и без чувство за вина да се ползва от грижите на друг човек.

Съчетава се с налудност за преследване

Хипохондрията се среща също при неврозите и при психозите. В първия случай тя запазва безобидния си характер. При психозите понякога приема налудна форма (често се съчетава с налудността за преследване). Хипохондричната  налудност може да накара болния да смята себе си за жив мъртвец.

При хипохондриците обикновено болестите са „смъртоносни, неочаквани, скоротечни“. Симптомите се преиначават и подсилват.

Ако има главоболие например, болният ще прибави световъртеж, залитане, дискретен шум в ушите и още няколко симптома (които не е задължително да ги има), като например отслабване на зрението, и ще го диагностицира като "рак в мозъка". Това го кара да обикаля по лекарски кабинети с дни и седмици. Кашлицата пък задължително се приема като рак на белия дроб, а незначителна болка в гърдите – сърдечен пристъп.

Такива хора не могат да се отърват от натрапчивото усещане, че са болни. При тях се забелязва преувеличаване в голяма степен. Един от критериите е, че след определено време, ако се почувства по-добре, се появява нов симптом.

Тези хора не вярват на лекари

Те постоянно си мислят, че нещо не са им открили. При тях е много вероятно да подейства плацебо хапче. Може да пият витамин С за рак в мозъка с месеци и да се чувстват по-добре.

За такива хора е препоръчително да не гледат филми за болести, защото те им дават още идеи за ново заболяване.

Обикновени изследвания на кръв, урина, електрокардиограма ще покажат какво е общото състояние на организма. Могат да се назначат още ултразвукови и рентгенови изследвания по преценка на лекаря, както и консултация с психиатър.

С хипохондрични симптоми могат да започнат сериозни заболявания като шизофрения, депресия, затова е важно да се започне лечение навреме. Хипохондрията е доста устойчиво състояние и не бива да се пренебрегва – в комбинация с депресия се превръща в сериозен проблем. При това трудно се овладява дори със съвременни медикаменти.

Типични примери за натрапчиви мисли и поведение

- Чести визити при лекар, понякога посещение при няколко в един ден.

- Многократно повтарящи се изследвания за едно и също предполагаемо състояние.

- Постоянно наблюдение и анализ на случващото се с организма, търсене на симптомите на „много вероятното“ заболяване. Пациентите осъзнават, че мислите им са преувеличени, но не могат да се освободят от натрапчивостта им.

- Уверенията на доктора, че няма място за безпокойство не звучат убедително за хипохондриците. Те са категорични, че е станала някаква грешка поради неопитността на лекаря или поради неговото невнимание. Те са в състояние да заведат дело срещу лекар, убедени, че той им отказва лечение. Подобна проява вече се смята за начало на шизофрения.

- Постоянно избягване на контакт с хора или ситуации поради страх от заболяване.

- Неспирно търсене в интернет на информация за болести и симптомите им - състояние, известно като киберхондрия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве