На 20 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 20.01.2020

Властелинът на екрана 100 г. от рождението на гения на киното Федерико Фелини

Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам

Филтрите за комини дават чист въздух на София Ефективността им е 80% и се усеща веднага. 100 устройства са спестили 1.5 тона вредни емисии за по-малко от година, предстои монтажът на общо 2000

Водата за Перник – без риск за София Вместо да източват язовира, ще захранват града

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 януари 2020

Емил Димитров: Да се прекара водата от „Мало Бучино“ до Перник е едно изключително голямо начинание

За демократите обвиненията срещу Тръмп са неоспорими Президентът играе голф във Флорида

Купуваме летни ваканции у нас с 40 на сто намаление

АТАКА с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

Тенис под дима от пожарите

Повече пари за реклама на наше вино в Китай Увеличават помощта само за бутилки със защитено наименование или произход

Путин се похвали с напредък по Либия Конференция в Берлин събра над 10 световни лидери

Светлинно шоу и реч на Джонсън в чест на Брекзит На 31 януари ще бъде пусната и специална монета

Д-р Боримир Фурнаджиев: Главоболието за хипохондрика със сигурност е рак Иска да го признаят за болен от нещо неочаквано, смъртоносно, скоротечно

Хипохондрията е психосоматично разстройство, при което човек прекомерно се съсредоточава върху най-малките промени във физическото си състояние и при леко неразположение се ужасява и паникьосва. Пациентът постоянно се наблюдава и смята, че страда от някаква болест, и то сериозна. Симптомите у хората с диагноза хипохондрия могат да се менят в широк диапазон и да са различни при отделните пациенти, обяснява д-р Боримир Фурнаджиев, отоневролог, специализирал още фониатрия и психоанализа в Израел. 

Причините не са ясни

Според физиолога акад. И. П. Павлов болестта е резултат от нарушена функция на кората на главния мозък. Смята се, че 4-6% от населението в европейските страни има симптоми на хипохондрия, а според последни изследвания до 10% от посещенията при лекар могат да се свържат със страх от заболяване. При хипохондрията има редица особености, които наподобяват тези при обсесивно-компулсивното разстройство. Основното различие между тях е, че при обсесивната болест се наблюдава страх пациентът да не се разболее от нещо, докато при хипохондрията човек смята, че вече е болен. Общото между двете е цикличността на процеса, по време на който симптомите и при двете състояния се усилват.

Прекаленият светец и Богу не е драг

Хипохондричен синдром може да се развие дори при постоянно гледане на реклами с медицинско съдържание, както и у студенти по медицина, когато започнат да изучават симптоматиката на различни заболявания.

Срещат се и хора, които изпадат в паника при най-малък физически дискомфорт и започват да полагат усилия да си върнат идеалното състояние, като сами си съставят диети и упражнения за перфектна форма. Положителното при тях е, че не се смятат за болни. Те полагат усилия да водят „преувеличено” здравословен живот и с това понякога си вредят повече.

Хипохондрията по-често се появява през втората половина от живота, понякога след като болният или някой от кръга на познатите му е прекарал тежко заболяване.

Психолозите различават два вида хипохондрия: идеохипохондрия, която се изразява само в опасение от разболяване, и сензохипохондрия, при която са налице и неприятни субективни усещания. Тревожното търсене на лекар, който да разбере болестта му и да я локализира в определен орган, отговаря на потребността на хипохондричния човек да бъде признат за болен, т.е. да бъде освободен от отговорности и без чувство за вина да се ползва от грижите на друг човек.

Съчетава се с налудност за преследване

Хипохондрията се среща също при неврозите и при психозите. В първия случай тя запазва безобидния си характер. При психозите понякога приема налудна форма (често се съчетава с налудността за преследване). Хипохондричната  налудност може да накара болния да смята себе си за жив мъртвец.

При хипохондриците обикновено болестите са „смъртоносни, неочаквани, скоротечни“. Симптомите се преиначават и подсилват.

Ако има главоболие например, болният ще прибави световъртеж, залитане, дискретен шум в ушите и още няколко симптома (които не е задължително да ги има), като например отслабване на зрението, и ще го диагностицира като „рак в мозъка“. Това го кара да обикаля по лекарски кабинети с дни и седмици. Кашлицата пък задължително се приема като рак на белия дроб, а незначителна болка в гърдите – сърдечен пристъп.

Такива хора не могат да се отърват от натрапчивото усещане, че са болни. При тях се забелязва преувеличаване в голяма степен. Един от критериите е, че след определено време, ако се почувства по-добре, се появява нов симптом.

Тези хора не вярват на лекари

Те постоянно си мислят, че нещо не са им открили. При тях е много вероятно да подейства плацебо хапче. Може да пият витамин С за рак в мозъка с месеци и да се чувстват по-добре.

За такива хора е препоръчително да не гледат филми за болести, защото те им дават още идеи за ново заболяване.

Обикновени изследвания на кръв, урина, електрокардиограма ще покажат какво е общото състояние на организма. Могат да се назначат още ултразвукови и рентгенови изследвания по преценка на лекаря, както и консултация с психиатър.
С хипохондрични симптоми могат да започнат сериозни заболявания като шизофрения, депресия, затова е важно да се започне лечение навреме. Хипохондрията е доста устойчиво състояние и не бива да се пренебрегва – в комбинация с депресия се превръща в сериозен проблем. При това трудно се овладява дори със съвременни медикаменти.

Типични примери за натрапчиви мисли и поведение

– Чести визити при лекар, понякога посещение при няколко в един ден.
– Многократно повтарящи се изследвания за едно и също предполагаемо състояние.
– Постоянно наблюдение и анализ на случващото се с организма, търсене на симптомите на „много вероятното“ заболяване. Пациентите осъзнават, че мислите им са преувеличени, но не могат да се освободят от натрапчивостта им.
– Уверенията на доктора, че няма място за безпокойство не звучат убедително за хипохондриците. Те са категорични, че е станала някаква грешка поради неопитността на лекаря или поради неговото невнимание. Те са в състояние да заведат дело срещу лекар, убедени, че той им отказва лечение. Подобна проява вече се смята за начало на шизофрения.
– Постоянно избягване на контакт с хора или ситуации поради страх от заболяване.
– Неспирно търсене в интернет на информация за болести и симптомите им – състояние, известно като киберхондрия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.