Д-р Емилова специално за "Труд": Динята е доказан летен шампион

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали близо 45000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Динята е изключително полезен плод, традиционен за лятната българска трапеза. Според д-р Биму Патил - директор на Тексаския център за изучаване на плодовете и зеленчуците към колежа Стейшън, колкото повече изследвания има за дините, толкова повече интересни факти се появяват за тях, доказвайки уникалните им качества за човешкото тяло.

Макар че 92 % от съдържанието на динята е вода, останалите 8% са заредени с изключително ценни фитонутриенти.

Те са природни биоактивни съставки, които отключват здравословни процеси в човешкия организъм. В динята това са ликопени, бетакаротен и цитролин. Цитролинът е „звездата” на фитонутриентите, тъй като има способността да разширява кръвоносните съдове, какъвто ефект има и виаграта. За разлика от нея обаче динята е природен продукт без никакви странични ефекти.

Когато консумираме диня, цитролинът се превръща в аргинин- аминокиселина, която върши чудеса за кръвоносните съдове и сърцето. Полезна е за имунната система и в помощ на хората с диабет втори тип и със затлъстяване. На увеличения кръвен поток се дължи добрият ефект при хора с ангина пекторис, високо кръвно налягане, еректилна дисфункция. Аргининът подпомага и изхвърлянето на урея и други токсични продукти от тялото.

Динята е наричана „кралят” на ликопените. Тези антиоксиданти предпазват от заболяване сърцето, простатата и кожата и имат доказан противораков ефект. Ликопени има още в грейпфрутите и доматите, но при динята съдържанието им е най-високо.

Летният плод е богат на витамин А и витамин С, благодарение на които сме по-здрави и по-красиви.

Можем ли да отслабнем, хранейки се с диня? Разбира се, ако го направим по правилния начин. През целия ден приемаме само диня - от 2 до 4 килограма, изтеглена без корите. По-малко е количеството, ако редуваме плода с билков чай с мед, а по-голямо, ако сме само на диня и я консумираме през 2 часа. Лечебното гладуване с диня е особено ефикасно при пациенти с камъни в бъбреците, високо кръвно налягане, и с отоци, защото има добро диуретично действие и допринася за разпрашаване и изчистване на камъните, нормализиране на кръвното налягане и премахване на отоците. Продължителността на програмата се определя от лекаря, който ръководи провеждането й. Динята трябва да се консумира със стайна температура, за да не хаби организмът енергия да я коригира. Целта е цялата енергия да отива за изчистване на токсините.

Тъй като цитрулинът е в по-големи количества в кората на динята, се предполага, че сладко, приготвено от нея, също ще е полезно. Но консумирането да е в малки количества, за да не ни „загорчи” от много захар в сладкото.

А диня със сирене? Преди да прочета книгата на Лидия Ковачева и да обикна нейната система, това беше любимият ми летен специалитет. Но разбрах, че двете храни са несъвместими и е най-полезно да се ядат отделно в различни хранения. Динята - сутрин, сиренето - на обед или вечерта. Защото динята преминава през стомаха за около 15 минути, а на белтъчините от сиренето е необходим престой около 2 часа, за да се разградят до аминокиселини. Ако приемаме едновременно динята и сиренето, престояват заедно около 2 часа в стомаха и през това време динята започва да ферментира и полезните й съставки се унищожават.

Рецепта за

смути от диня

42-3

Отстраняваме семките на хубав узрял резен диня. Нарязваме го заедно с кората. Поставяме го в блендер и мелим до получаване на гладка консистенция. Резултатът е изненадващо вкусно смути със свеж аромат.

Съветите и рецептата са подготвени със съдействието на Веселин Станков- консултант- сътрудник в медицинския център на д-р Людмила Емилова

 

 

 

 

Защо да си направим

смути „Динена изненада“

Безценна част от динята е нейната кора. Богата на фибри, хлорофил и не на последно място - цитрулин. Това съединение представлява аминокиселина, която се води неесенциална, но е доказано, че повишава нивата на азотен окис в организма, което от своя страна въздейства върху кръвообращиншето и намалява кръвното налягане. Има и леко изразен позитивен ефект при еректилна дисфункция. Също така в кората на динята се съдържа допълнителна доза от червения на цвят антиоксидант ликопен, успешно “маскиран” от зеления цвят на не по-малко полезния хлорофил.

Динята не е най-подходящият плод за комбиниране с каквато и да е друга храна, да не говорим животинска. Ферментира много лесно и може да предизвика газове и неприятни усещания в храносмилателния тракт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве