Д-р Иван Маджаров: Все още няма механизъм, в който се проследява движението на лекарствата

Снимка: БНТ
Председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров

България антибиотици се продават напълно свободно

Има съмнения, че някой се интересува по-скоро от набиране на база данни, на анализ кой какво изписва. Все още няма механизъм, в който се проследява движението на лекарствата при отпускането и дори при вноса и износа им в и от страната. Затова има и заповед за забрана за износ на антибиотици за деца - това коментира председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров по БНТ.

"Защо пък е нужно да се знае какво точно изписва лекарят и защо пък изписването на хартиена рецепта не може да бъде хванато. Никога не сме твърдели, че антибиотичната резистенстност е свързана с предписанието на лекарите. Напротив, това е твърдение на Министерството на здравеопазването и то се доказа, че не е вярно. Борбата с антибиотичната резистенстност има съвсем други канали за провеждане, тя минава и през използването в болници, и през това кой какво може да изписва в извъболничната помощ. Предписанието на лекаря е последното нещо, което би увеличило използването на антибиотици", обясни Иван Маджаров.

По думите му, в България може да се купи антибиотик както си искаш, дори и да има хартиена или електронна рецепта. Антибиотици у нас се продават свободно, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве