Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Д-р Михаил Христов: Турски колеги ще идват у нас за белодробни трансплантации

Михаил Христов – директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите

15 души са в листата на чакащите за белодробна трансплантация. Това каза д-р Михаил Христов – директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите, по БНР. Предстоят прегледи на тези пациенти, каза той и добави, че някои са в тежко здравословно състояние.

Относно проектобюджета на НЗОК, в който е предвидено сливането на Агенцията по трансплантации с тази за медицински одит, той отбеляза, че това ще е само формално:

„Агенцията за трансплантации не се закрива. Променя се „шапката“ на двете агенции и под една обща „шапка“ остават двете структури, които ще работят. За Агенцията по трансплантации – най-вероятно ще бъде във вид на Дирекция по донорство и трансплантации към новата агенция“.

По думите му две са основните направления, по които се работи – да се осъществи извършване на лечение на чакащите за белодробна трансплантация, а другото е да се увеличи донорството. „Дори да имаме подписани договори с всички клиники и да имаме възможност да извършваме такива трансплантации, ако нямаме органи, нищо не правим…“, добави той.

Специалистът подчерта, че е установен контакт с екип трансплантолози от Истанбул. С тях е постигнато споразумение, че те могат да извършват трансплантации на бял дроб в България, когато има такава възможност, каза още той и посочи, че това ще е и обучение за наши специалисти. По думите му това е първата реализирана възможност. Д-р Христов посочи като втора крачка осъществяване на контакт с трансплантолози от Хановер, с които по същия начин ще се установи сътрудничество – обучение на екипи, обмяна на опит и лечение на български граждани. Среща е проведена и с представител на Университетската клиника във Виена, където е била прекъсната връзката. Той подчерта, че клиниката във Виена не е прекъснала споразумението само с нас, но и с Румъния. Аргументите им са, че има спад на донори на органи в страната, затова и не могат да осигурят лечение на чужди граждани, подчерта Христов и добави, че такава причина има заявена и от други места:

„Това, което ме учуди като дойдох в Агенцията е, че няма разработен план Б, т.е. ако не може да се поднови някое споразумение, какво правим. Затова година и половина се е стигнало до положение, че имаме отказ от всички клиники в Европа и при нас не можем да правим такива операции. Започваме по този най-бърз начин – едновременно обучение на наши специалисти, сертифициране на нашите центрове, които ще осъществяват следтрансплантационната грижа и същевременно създаване на възможност при такава ситуация, да се извършват трансплантации на бял дроб и в България“.

Втората стратегия, по която се работи, е тази за донорството, каза д-р Христов. Целта е 10 донора на 1 млн. души, което е около 70 донора на година, подчерта той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. А след колко години е планирано турски хирурзи да идват за операции апендисит и сливици?

  2. А бре Саръев булгарин боклук ганйовец,нали турците са цигани бре.Какво има да се учуте от анодолските турци. Вие нали сте велик народ бре. Защо ще се лекувате при турски специалисти,па и отгоре да ви учат и на трансплатаци на човешки органи. Дано да се научите на човещина и комшулук.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.