На 21 януари 2019 да почерпят

Столичният инспекторат с проверки за неправилно паркиране

Умопомрачени либерали искат черна Клеопатра Политически коректните зомбита готвят нов бойкот

ХИВ-позитивен остава зад решетките Болестта не е попречила на деянията му

Брад Пит и Чарлийз Терон заедно?

Психологът Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Д-р Михаил Христов: Турски колеги ще идват у нас за белодробни трансплантации

15 души са в листата на чакащите за белодробна трансплантация. Това каза д-р Михаил Христов – директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите, по БНР. Предстоят прегледи на тези пациенти, каза той и добави, че някои са в тежко здравословно състояние.

Относно проектобюджета на НЗОК, в който е предвидено сливането на Агенцията по трансплантации с тази за медицински одит, той отбеляза, че това ще е само формално:

„Агенцията за трансплантации не се закрива. Променя се „шапката“ на двете агенции и под една обща „шапка“ остават двете структури, които ще работят. За Агенцията по трансплантации – най-вероятно ще бъде във вид на Дирекция по донорство и трансплантации към новата агенция“.

По думите му две са основните направления, по които се работи – да се осъществи извършване на лечение на чакащите за белодробна трансплантация, а другото е да се увеличи донорството. „Дори да имаме подписани договори с всички клиники и да имаме възможност да извършваме такива трансплантации, ако нямаме органи, нищо не правим…“, добави той.

Специалистът подчерта, че е установен контакт с екип трансплантолози от Истанбул. С тях е постигнато споразумение, че те могат да извършват трансплантации на бял дроб в България, когато има такава възможност, каза още той и посочи, че това ще е и обучение за наши специалисти. По думите му това е първата реализирана възможност. Д-р Христов посочи като втора крачка осъществяване на контакт с трансплантолози от Хановер, с които по същия начин ще се установи сътрудничество – обучение на екипи, обмяна на опит и лечение на български граждани. Среща е проведена и с представител на Университетската клиника във Виена, където е била прекъсната връзката. Той подчерта, че клиниката във Виена не е прекъснала споразумението само с нас, но и с Румъния. Аргументите им са, че има спад на донори на органи в страната, затова и не могат да осигурят лечение на чужди граждани, подчерта Христов и добави, че такава причина има заявена и от други места:

„Това, което ме учуди като дойдох в Агенцията е, че няма разработен план Б, т.е. ако не може да се поднови някое споразумение, какво правим. Затова година и половина се е стигнало до положение, че имаме отказ от всички клиники в Европа и при нас не можем да правим такива операции. Започваме по този най-бърз начин – едновременно обучение на наши специалисти, сертифициране на нашите центрове, които ще осъществяват следтрансплантационната грижа и същевременно създаване на възможност при такава ситуация, да се извършват трансплантации на бял дроб и в България“.

Втората стратегия, по която се работи, е тази за донорството, каза д-р Христов. Целта е 10 донора на 1 млн. души, което е около 70 донора на година, подчерта той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. А след колко години е планирано турски хирурзи да идват за операции апендисит и сливици?

  2. А бре Саръев булгарин боклук ганйовец,нали турците са цигани бре.Какво има да се учуте от анодолските турци. Вие нали сте велик народ бре. Защо ще се лекувате при турски специалисти,па и отгоре да ви учат и на трансплатаци на човешки органи. Дано да се научите на човещина и комшулук.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.