Д-р Нигяр Джафер: България има еврокомисар по дигитализацията, но няма електронно здравеопазване

Ще подкрепим вота на недоверие не заради нереализираните модели, а заради безвремието в здравеопазването, каза тя

Ще подкрепим вота на недоверие не заради нереализираните модели, които тепърва ще се коментират, а заради безвремието в здравеопазването. Това каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ДПС д-р Нигяр Джафер по време на разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“.

„Ще подкрепим този вот заради неслучилото се досега, заради неудържимия срив на доверие от страна на пациентите, на лекарите и медицинските специалисти. Когато има такъв срив на доверие, нещата са пагубни. Ще подкрепим този вот заради индикаторите, които ни поставят на най-непрестижните места. България има най-високата смъртност в ЕС“, посочи д-р Джафер.

По думите й става въпрос за една система с главно „С“. Д-р Джафер заяви, че ДПС ще подкрепи този вот и заради фалита на общинските болници. Тя попита дали освен за смирение и покаяние по време на дебата ще се говори за решение на проблемите. Д-р Джафер заяви, че се върви след събитията в здравеопазването. „Докога така?“, попита още д-р Джафер. По думите й днес България има еврокомисар по дигитализацията, но няма електронно здравеопазване.

Във връзка с гласуването против на иновативните лекарства за онкоболните, д-р Джафер зави, че те са го направили 6 пъти. "Седмият път с декрет от премиера гласувахте "за" и тържествено обявихте, че благодарение на вас се постига консенсус. Смятам, че изначално вашето разбиране е грешно как да се търси консенсус", заяви още д-р Дафер. По думите й с фалшив диалог няма да се стигне до решение. Според нея не опозицията, а ГЕРБ е сътворила вотовете на недоверие.

ГЕРБ управлява 10 години - достатъчно време да види проблемите в здравеопазването и да ги коригира, каза тя. „Загубихте време заради заблуди и грешки, които допуснахте или заради некомпетентност и незнание, или заради такива, които бяха престъпни“, се обърна тя към ГЕРБ. „Юридическата несъстоятелност и непрекъснатата корекция на условията за обществените поръчки ви пречат да стартирате електронното здравеопазване и всичко друго“, обясни д-р Джафер. „Ще подкрепим вота на недоверие, защото не сте в състояние да предприемете стъпки за промяна на системата“, заяви тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика