Д-р Стефан Константинов: Темата със закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина доста се преекспонира

Темата със закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина доста се преекспонира, намирам я за неособено съществена, не защото здравето на децата е несъществено, но не мисля, че ще промени здравето на децата и възможността им да се лекуват в чужбина. Децата са здравноосигурени, държавата плаща, ако парите са малко, държавата може да им даде още. Това изчиства нещата кой в крайна сметка плаща. Това каза пред БТВ бившият здравен министър и настоящ директор на онкологичната болница д-р Стефан Константинов.

По думите му Фондът е бил създаден да е един гръмоотвод, защото непрекъснато са се появявали проблеми и една организация, към която човек винаги може да насочи гнева си.

В момента, с минаването към Касата, всички тези неща могат да минат към по-голямата институция, което чисто политически е по-рисковано, но ако си гледат работата добре, няма да има проблем. Което го няма в България, ще го плати в чужбина, допълни д-р Константинов.

По темата за цените на лекарствата, той заяви, че най-евтино лекарство не значи най-ефикасно.

„Тук тънкостта е в това кой ще прави тази сметка. Има си съответната комисия за цени и за лекарства, която се натоварва с тази цел. По света това го правят сериозни институти, с учени, с анализ, с проследяване на пациенти.

Моят прочит е, че трябва да се търси връзка между цена и ефикасност. Има лекарства, които са уникални и струват страшно много”.

Като позитивни неща в новата здравна реформа той посочи това, че информационна система се регламентира, нещата с финансовата дисциплина на болницата са добре.

Доктор Константинов съобщи, че в онкологичната болница са взели нови машини, нови техники на лечение се въвеждат –всичко, което е неефикасно, неизгодно е премахнато.

„Бяха натиснати някои интереси и тези хора се опитват сега да въздействатвключително и със законови средства, но за момента предпочитам да не влизам в този разговор. Когато болницата работи, когато се справя с неща, които биха застрашили живота на стотици хора, това носи голямо вътрешно удовлетворение”.

По думите на Стефан Константинов не е добре да се пререгистрират болниците, тъй като това ще хвърли системата в ненужен административен стрес.

Нереалистично му се вижда и правилата за добра медицинска практика Лекарският съюз да ги напише за три месеца.

Той каза, че очаква да види каква ще бъде реакцията на депутатите, които ще трябва да решават дали да има нови болници. Това е от нещата, които са дискусионни, по думите му.

Точно това е големият въпрос – и разходите се увеличават, защото непрекъснато се появяват нови болници, но проблемът е, че X, Y и Z могат да предписват скъпото лекарство и го предписват безогледно, допълни бившият здравен министър.

Ние сме парламентарна република и парламентът е над всички нас, но концептуално не съм убеден, че това е осъществимо, защото би вкарало депутатите в рубриката Изпълнителна власт. Решаването на това нещо е ключово за развитието на здравната система, каза още д-р Константинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве