Евакуация на 188 000 души край язовир в САЩ (ИНФОГРАФИКА)

Заповед за евакуацията на близо 200 000 души бе издадена в Калифорния, докато властите се опитват да ремонтират ерозиралия преливник на най-високата язовирна стена в САЩ, която при авария може да отприщи неконтролируем поток от вода, предаде АП.

Разположен на около 240 км североизточно от Сан Франциско, язовирът Оровил е един от най-големите изкуствени водоеми в щата. Но високото ниво на водите му наложи задействане на преливник за извънредни ситуации, който не бил ползван от почти 50 години. Причината - основният отводнителен канал се оказа увреден от скорошни проливни дъждове. Опасенията са, че аварийният може да не успее да се справи с натоварването и така водата да прелее.

U.S.: Dam risk prompts California evacuation

На местните жители бе наредено да напуснат домовете си още в неделя по обед, когато инженери забелязаха огромна, дълбока 10 м дупка с ширина 66 м в бетонното корито на преливника край високата 230 м язовирна стена и предупредиха, че съоръжението може да рухне в рамките на час. Подобна наредба се издава за първи път в историята на язовира и полицията в град Оровил изрично предупреди, че не става дума за учения.

Кевин Доси, инженер и говорител на Департамента за водни ресурси, уточни, че вторичният преливник бил конструиран да се справи с над 7000 куб. м в секунда, но показал слабости още при 356 кубика в секунда. Свалянето на нивото на водата с поне 15 м е особено наложително, тъй като прогнозите за сряда са за още бури, придружени с дъждове.

Заради спад в нивото на язовира преливането бе преустановено, но заповедта за евакуация остана в сила. „Все още имаме много неизвестни в уравнението. Трябва да дадем време на инженерите да си съставят пълна картина“, заяви окръжният шериф Кори Хоней.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка