Евклаз - за бяла и черна магия

По-скъп от диаманта

Яркосин помага при шизофрения

Нюансите варират от синьо до зелено

Наричат евклаза “камък на щастието”, защото този, който го притежава, е обречен да бъде... щастлив. Притежателят на талисман от този рядък минерал ще забрави за грижите и мрачните мисли. Евклазът не само зарежда с добри вибрации и позитивно настроение. Той е един от най-търсените камъни и от белите, и от черните магьосници. Всеки екстрасенс и лечител с минерали мечтае да сложи ръка на един такъв скъпоценен кристал. Така той се нарежда сред най-мистичните минерали в поредицата “Магията на камъните”.

[modula id="3339759"]

Когато загубим близък човек, се изкушаваме да опитаме всичко, в това число и да осъществим контакт с него. За да се свържат с покойниците, екстрасенсите понякога използват различни кристали. Един от най-силните помощници за връзка с отвъдното е евклазът - красив, но изключително рядък и скъп скъпоценен камък, до който малцина могат да се докопат.

Името му е известно предимно на колекционерите и на езотериците. Наричат го “камъкът на щастието” не само понеже носи късмет, а и защото изпълва своя притежател с усещане за доволство, чистота и радост.

Използват го и белите, и черните магове. С негова помощ може да се осъществи контакт с невидимия свят или да се надникне в миналото за разгадаване на нечии тайни. За тези, които се вълнуват от тайните на изчезналите цивилизации, евклазът е безценен сътрудник - той може да стимулира появата на предсказателски сънища и видения.

Звучи малко страшно, но дори е вълнуващо и приятно, когато човек знае как да използва минерала. Този чудесен кристал прояснява ума и помага да се види истината във всяка ситуация. Има успокояващ ефект, подобрява настроението и стимулира мъдростта, интуицията и творчеството.

Намира изчезнали хора

Едно от основните му приложения е при издирване на изгубен човек. С негова помощ медиумът може да види обстановката през очите на изчезналия и по този начин да помогне за откриването му. Евклазът развива интуицията, улеснява общуването с духове и същества от други светове.

Евклазът е великолепен талисман за храбрите хора със силна воля - той увеличава тези им качества и ги прави неустоимо харизматични.

Камъкът е открит от френския минералог Рьоне Жуст Аюи. За първи път е донесен в Европа през 1785 г. от Южна Америка. Рьоне Аюи попаднал на него през 1792 година, но така и не успял да го проучи изцяло. През 1858 г. делото му е довършено от големия руски минералог Николай Иванович Кокшаков, който намира в Южния Урал кристал евклаз с големина 7,3 см. След като сладкодумно го описва - колко е ценен, рядък и красив, обществеността буквално полудява по него. Тайните окултистки общества държат на всяка цена да се сдобият с него. Търсачи на съкровища плъзват по целия свят в издирване на евклази. Тази мания е прекратена от избухването на Първата световна война. До 1914 г. са намерени само 25 кристала. Днес повечето съществуващи екземпляри се съхраняват в частни колекции или в музеите. В свободна продажба този кристал рядко се среща, макар че днес можуе да го намерим доста по-лесно, отколкото преди Първата световна война. Основните му находища са в Бразилия, Германия, Австрия, Танзания, Зимбабве, Колумбия, Русия и др.

Чуплив е

От химическа гледна точка той е силикат на берилия и алуминия, често с примеси на съединения на манган, мед, хром, цинк и други елементи. Руският академик А. Е. Ферсман високо го цени и го поставя наравно с диаманта и изумруда по качества. Нищо чудно, тъй като евклазите - на цвят безцветни или в различни нюанси на синьото, сивото и зеленото, до жълтеникаво - са красиви, с висока твърдост (7,5 по 10-степенната скала на Моос) и с ярък блясък. Единственият му недостатък е, че е крехък минерал с малки размери и отлично разцепване, което го прави труден за ювелирна обработка (като рязане и полиране). В Русия дори наричат евклазите “хрупики” (чупливи). Точно чупливостта му е свойството, заради което е получил името си - в превод от гръцки евклаз означава “добре разчупващ се”.

Бъркат го с топаз

Когато лъчът светлина пада върху него под различен ъгъл, той леко мени цвета си, като става безцветен, зеленикав, жълтозелен или синьозелен качество, наречено плеохроизъм. Обикновено връхната част на кристала е с по-наситен цвят от основата. Ценността на евклаза зависи от размера, прозрачността, наситеността и равномерността на разпределение на неговия цвят. Най-високо ценени са ярките синьозелени и сапфиреносини евклази с висока прозрачност. След обработка някои образци наподобяват берил или топаз.

Освен като магьоснически атрибут, той има приложение и в литотерапията, като е прието че лечебните свойства зависят от оттенъка на всеки камък.

Помага за отслабване

Бледосиният намалява апетита и помага за отслабване, като подкрепя притежателя си в решението му да спазва диета. Подобрява зрението и слуха.

Зеленият е най-добър за нормализиране и контрол на “играещото” кръвно налягане. Помага при тежки депресивни състояния, облекчава хроничната умора и психологическия стрес.

Жълтият минерал подобрява настроението.

Яркосиният помага при тежки патологии на мозъчната дейност, като шизофрения и маниакална психоза. Подобрява съня, особено при хора, които страдат от безсъние.

Евклазът е най-мощен на 30-тия и 10-тия лунен ден, както и на онези дати, които в съответствие с нумерологията излъчват вибрации 5 и 9 (числата на Юпитер и Нептун). Най-подходящ ден от седмицата за работа с него е четвъртък.

Ако се опитвате да купите евклаз, направете така, че да го получите на 15-ия или 24-ия лунен ден. През следващите две седмици го носете със себе си и постепенно свиквайте с огромната му енергия.

 

 

Контакт

Как да медитираме, за да направим връзка с духовете на предците

Ако не ви дадат отговор, значи още ви е рано

Ако искате да получите тайни знания, прозрение или да откриете важна информация за изчезнал човек, може да направите медитация с евклаз.

1) Пуснете подходяща музика за медитация, предизвикваща асоциации с водата - шум на вълни, крясъци на чайки и т.н.;

2) Поставете евклаза на Третото си око, затворете очи;

3) Представете си, че сте на брега на морето и над него изгрява яркосиня звезда.

4) Светлината є става все по-силна. От тази светлина излизат душите на загиналите предци. По правило първа ще излезе душата на този, който се явява ваш защитник в астралния свят. Задайте си въпроса.

5) Наблюдавайте реакцията на духа. Ако не ви даде знак, значи още ви е рано да получите тази информация. Ако кимне одобрително - ще научите отговора, но по-късно, чрез сън или по друг начин.

6) Благодарете на душата и си представете как си тръгва, като потъва в светлината на синята звезда.

Ако душата ви е дала знак, че ще получите отговор, след медитацията завийка камъка в кърпа от естесвена материя и я сложете под възглавницата си. Информацията може да ви се даде насън.

 

С какво се поддържа

Мийте го рядко, пестете сапуна

Поради своята крехкост камъкът е слабо податлив на обработка. Фасетирани евклази не се правят често, тъй като изработката им изисква огромно майсторство. Затова и бижутата с евклаз изискват специално отношение. Внимавайте да не ударите в нещо твърдо камъка. Евклазът е много твърд минерал, но също и доста крехък. За да не се счупи, прибирайте го в парче мек плат или торбичка. Евклазите не бива да се мокрят често. Не ги носете по време на домакинска работа, особено ако ще миете съдове, перете или чистите. При съприкосновение с водата камъкът губи магическите си свойства.

 

Предупреждение

Не се подарява на млади хора и деца

В никакъв случай да не се купува за деца. Под негово давление те ще израснат егоистични и повърхностни хора. Евклазът не е подходящ дори за хора под 45-годишна възраст, защото може да ги подведе да поемат по погрешен път в живота. Само зрял, силен и знаещ човек, който има какво да предаде на поколенията, може да овладее магическата мощ на евклаза.

Не го подарявайте и на семейни двойки, ако не сте сигурни, че мъжът и жената гледат в една посока. Евклазът може да внесе разнобой в отношенията дори на напълно хармоничното семейство. Но, попаднал при подходящите хора, редкият кристал помага за синхронизиране на енергиите в съпружеските двойки и така предотвратява разногласията, отчуждението и студенината в семейството.

Не се препоръчва на безхарактерни личности, тъй като те няма да успеят да овладеят мощната енергия на евклаза.

Силата му се разгръща, когато се съчетае със сребро. Ако среброто е като поставка за кристала, тя е желателно да бъде във формата на петоъгълник. Така кристалът най-ефикасно ще защитава своя притежател и ще го зарежда с енергия.

Въздействието на евклаза се утроява, ако е предаден по наследство.

 

Много зле действа на Овните и Скорпиона

Развива шестото чувство на Рака

Смята се, че талисман от този кристал има най-благоприятен ефект върху Рака, чиято отлична интуиция се засилва многократно. Евклазът усилва творческите способности на Рибите и им помага да се осбоводят от различни пристрастявания. При Близнаците тушира отрицателните черти и също подобрява интуицията.

На Водолея дава криле да развие и осъществи големите си планове. Везните прави по-човечни, по-сдържани и по-постоянни. В Телеца развива емпатията, а Девата освобождава от склонността да задълбава в детайлите и да не може да види цялото.

Единствено за Овена и Скорпиона е категорично противопоказен. При тях талисман от евклаз може да бъде фатална грешка, защото може да доведе до саморазрушението им.

 

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле