Европарламентът обсъжда Истанбулска конвенция

Снимка: Архив

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, наричана още Истанбулска конвенция, ще бъде обсъждана днес в пленарната зала на Европейския парламент. Поводът е Международният ден за премахване на насилието над жените, който се отбелязва днес, 25 ноември.

Очаква се ЕП да настоява конвенцията да бъде незабавно възприета от държавите в ЕС, които още не са я ратифицирали, съобщава БТА. Според евродепутатите тези държави следва да предприемат всички необходими законодателни и политически мерки за спирането на насилието над жените и момичетата. Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна също като Истанбулската конвенция, бе подписана от ЕС на 13 юни 2017 г., а седем държави в Общността още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания.

В програмата за седмицата е предвидено гласуването на състава на новата Европейска комисия. Нейните приоритети и 26-имата еврокомисари ще бъдат представени пред евродепутатите в Страсбург от председателят й Урсула Фон дер Лайен. Ако получи зелена светлина от тях, новата комисия ще встъпи в длъжност на 1 декември и ще управлява в следващите 5 години. Вотът, с който ще се утвърди Еврокомисията, начело с Урсула фон дер Лайен, е насрочен за сряда.

Борбата с климатичните промени също е част от дневния ред на Европейския парламент тази седмица, като поводът е предстоящата среща на върха на ООН за климата следващия месец в Мадрид. Предвижда се евродепутатите да настояват за постигането на нулево замърсяване до 2050 година. В проекта на резолюцията се предвижда въвеждането на цел за намаление с 55 на сто на вредните вещества от човешката дейност в природата след 10 години.

Коментари

Задължително поле