Европейският съд може да принуди авиопревозвачите да изплатят компенсации за полети, отказани заради стачки

Ново решение на Европейския съд може да принуди авиопревозвачите да изплатят безброй компенсации за полети, отказани заради стачки, пише електронното издание New Europe.

Според Европейския съд, стачка на служителите в авиокомпании след изненадващо обявление за реструктуриране не представлява „извънредно обстоятелство“, освобождаващо авиопревозвача от задължението да изплати компенсация в случай на отмяна на полет или дългото му забавяне.

До съда са стигнали няколко оплаквания, след като германската компания TUIfly заяви през 2016 година, че стачка на служителите – без да бъде формално инициирана от профсъюз – е извънредно обстоятелство, което й позволява да не изплаща компенсации за забавянията.

Новата европейска норма дава право на пътниците на забавил се полет на компенсация от до 600 евро, в зависимост от дължината на полета.

Авиопревозвачите, чиято дейност е нарушена от стачка, вече са задължени да се грижат за пътниците. Те трябва да плащат за ядене и, ако се наложи заради голямо забавяне или отмяна, за спане. Но, New Europe коментира, че винаги съществуват притеснения, че подобно решение ще даде прекалено голяма сила в ръцете на профсъюзите.

Авиолиниите могат да не плащат компенсации, ако успеят да докажат наличието на „извънредни обстоятелства“, които те не са могли да избегнат.

Съдиите са отредили, че реструктуризацията е част от бизнеса и има предвидим риск за несъгласия и конфликти с персонала.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа