Европол пусна снимките на 19 опасни изнасилвачи (обзор)

Снимката на Пламен Митрев в сайта на Европол.

Акция, подкрепена от повечето полицейски служби в ЕС

Най-честите жертви са жени и деца

Българинът е един - осъденият за нападения над 4 манекенки Пламен Митрев

В Европейския съюз, в полицията на всеки две минути постъпва сигнал за сексуално престъпление, било то изнасилване, сексуално насилие или нападение. Никой не е застрахован, но жените и децата най-често стават жертви на тези посегателства.

Това обявиха от Европол и стартираха кампания в 19 страни, за да потърсят съдействие за откриването на някои от най-опасните сексуални престъпници в Европа.

Акцията е подкрепена от полицейските служби в Белгия, България, Хърватия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Швеция и Великобритания и др.

Във фокуса на вниманието попадат 19 заподозрени или осъдени за сексуални престъпления. Техните снимки са публикувани на уебсайта за най-издирвани бегълци в Европа eumostwanted.eu.

Сред сексуалните престъпници от България е посочен само 63-годишния Пламен Митрев. Бившият продуцент на тв предаването “Блясък” е подсъдим за изнасилването на 4 манекенки в далечната 1997 г. През 2017 г. той получи 14 години затвор, но присъдата му още не е потвърдена от по-горните инстанции.

Още двама българи фигурират в сайта на Европол за най-издирвани престъпници. Това са осъденият за двойно убийство Антон Петковски от благоевградското село Селище и Светлозар Стоянов, търсен за убийството на студента Стоян Балтов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право