Евроскептици в общ фронт за ЕП

Готви се алтернативен френско-германски съюз

Национален сбор и “Алтернатива за Германия” договарят алианс

Докато Еманюел Макрон и Ангела Меркел сключват нов договор за засилване на сътрудничеството между Париж и Берлин, основните популистки и евроскептични сили във Франция и Германия водят дискусии за общ европейски алианс, съобщи “Политико”.

В момента френският Национален сбор на Марин льо Пен и крайнодясната “Алтернатива за Германия” са в различни групи в Европарламента. Французите са в “Европа на нациите и свободите” (ЕНС), а единственият евродепутат на германската партия - Йорг Мойтен, е част от “Европа на свободата и пряката демокрация” (ЕСПД). Но двете фракции усилено се готвят за изборите за ЕП през май и вече водят дискусии за сближаване в Брюксел.

Разговорите са насърчени от националистическата австрийска Партия на свободата от групата ЕНС. В същото семейство е и крайнодясната партия “Лига” на италианския вицепремиер Матео Салвини. Популярен в родината си с антиимигрантска реторика, той е сочен за политика с най-големи шансове да обедини общ евроскептичен популистки фронт, който да получи повече евродепутати.

Сондажите сочат, че ЕНС ще има 62-ма представители в ЕП в сравнение с настоящите 37. ЕСПД в момента има 41 депутати и въпреки очакваното напускане на британския й гръбнак, прогнозите показват, че тя ще увеличи присъствието си до 46 души. В ЕСПД са и “Пет звезди” - коалиционен партньор на Салвини в Рим, и ако двете групи се обединят, те с лекота ще се превърнат в трети по-големина блок в новия Европарламент.

Междувременно Салвини ухажва де факто лидера на Полша Ярослав Качински, чиито евродепутати са част от Европейски консерватори и реформисти в ЕП. А успее ли да привлече на своя страна и унгарския премиер Виктор Орбан, който поне засега е в Европейската народна партия, евентуалният нов съюз има шанс да е втори по численост в бъдещия Европарламент.

16-100

Коментари

Задължително поле