Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Евростат отчита икономически спад в Европа, но в България растеж

Икономическият растеж в еврозоната и в целия Европейския съюз се e забавил през второто тримесечие спрямо началото на годината, показват неревизирани данни на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната e нараснал през трите месеца до края на юни с 0,3% спрямо първото тримесечие, когато беше отчетена изненадващо добра икономическа експанзия от 0,6 на сто. Данните съвпадат с експресната оценка на Евростат и показват най-слаб икономически растеж от третото тримесечие на миналата година, когато БВП също нарасна с 0,3 на сто.

На годишна база БВП на 19-те страни от единния валутен блок се е повишил през второто тримесечие с 1,6%, съвпадайки с предварителните данни и след икономическа експанзия от 1,7% през трите месеца до края на март.

Сред водещите икономики от еврозоната, най-солиден растеж с 0,7% на тримесечна база бележи БВП на Испания, следван от този на Холандия (растеж с 0,6%) и Германия (повишение на БВП с 0,4%). На другия полюс са Италия и Франция, чиито икономика стагнираха спрямо първото тримесечие на годината.

Евростат потвърди своите предварителни данни за известно забавяне и на икономическия растеж през второто тримесечие в целия Европейския съюз до 0,4% спрямо периода януари – март, когато БВП е нараснал с 0,5 на сто, съобщава БНР.

БВП на ЕС на годишна база нарасна за второ поредно тримесечие с 1,8%, но след негово повишение с 2,0% в края на 2015-а година.

Трябва да се има предвид, че забавянето на икономическия растеж на стария континент е факт още преди изненадващия вот на Великобритания да напусне Европейския съюз и преди последната серия терористични атаки, което неминуемо ще се отрази върху икономическите перспективи на Европа.

На този фон икономиката на България запазва добро темпо на растеж на тримесечна база от 0,7 на сто за пето поредно тримесечие, като в същото време БВП е нараснал на годишна база с 3,0% след повишение с 2,9% през периода януари – март.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.