Евростат отчита икономически спад в Европа, но в България растеж

Икономическият растеж в еврозоната и в целия Европейския съюз се e забавил през второто тримесечие спрямо началото на годината, показват неревизирани данни на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната e нараснал през трите месеца до края на юни с 0,3% спрямо първото тримесечие, когато беше отчетена изненадващо добра икономическа експанзия от 0,6 на сто. Данните съвпадат с експресната оценка на Евростат и показват най-слаб икономически растеж от третото тримесечие на миналата година, когато БВП също нарасна с 0,3 на сто.

На годишна база БВП на 19-те страни от единния валутен блок се е повишил през второто тримесечие с 1,6%, съвпадайки с предварителните данни и след икономическа експанзия от 1,7% през трите месеца до края на март.

Сред водещите икономики от еврозоната, най-солиден растеж с 0,7% на тримесечна база бележи БВП на Испания, следван от този на Холандия (растеж с 0,6%) и Германия (повишение на БВП с 0,4%). На другия полюс са Италия и Франция, чиито икономика стагнираха спрямо първото тримесечие на годината.

Евростат потвърди своите предварителни данни за известно забавяне и на икономическия растеж през второто тримесечие в целия Европейския съюз до 0,4% спрямо периода януари - март, когато БВП е нараснал с 0,5 на сто, съобщава БНР.

БВП на ЕС на годишна база нарасна за второ поредно тримесечие с 1,8%, но след негово повишение с 2,0% в края на 2015-а година.

Трябва да се има предвид, че забавянето на икономическия растеж на стария континент е факт още преди изненадващия вот на Великобритания да напусне Европейския съюз и преди последната серия терористични атаки, което неминуемо ще се отрази върху икономическите перспективи на Европа.

На този фон икономиката на България запазва добро темпо на растеж на тримесечна база от 0,7 на сто за пето поредно тримесечие, като в същото време БВП е нараснал на годишна база с 3,0% след повишение с 2,9% през периода януари - март.

Коментари

Задължително поле