Евтаназирани са 12 болни прасета в лично стопанство в квартал в Търговище

Дават срок на стопаните от 3 общини сами да колят прасетата в дворовете си

12 прасета, включително 10 малки, са евтаназирани в лично стопанство в кв. Въбел, Търговище, в което беше потвърдено, че животните са заразени с Африканска чума. Това обявиха от Областната администрация след заседание на епизоотичната комисия след установеното в сряда огнище на болестта в кв.Въбел и положителна проба при диво прасе в землището на село Еленово, Поповско.

В кв. Въбел стопаните са побързали и вече са изклали отглежданите животни в дворовете си. Започна взимане на кръвни проби от прасетата от личните стопанства в населените места, попадащи в 10-километровата наблюдавана зона. Тя включва селата: Подгорица, Голямо Соколово, Ралица, Здравец, Момино, Александрово, Лиляк, Пайдушко, Пролаз, Стража, Разбойна, Руец, Васил Левски, Пробуда, Давидово, Съединение и Бистра.

3-километровата предпазна зона пък освен кв. Въбел, където е огнището, включва и град Търговище.

Областната епизоотична комисия е взела решение областният управител да издаде заповед за доброволно умъртвяване на всички немаркирани домашни свине и отглежданите в нерегистрирани частни стопанства в общините Търговище, Попово и Опака. Това трябва да стане до 26 юли. Мярката се взима с цел превенция и опазване на промишлените ферми от заразата.

От общинските администрации в областта се чака информация за броя прасета по селските дворове.

Разпоредено е да се пристъпи към намаляване популацията на дивите прасета. При лов на хищници пък дружинките са задължени да предават с протокол убитите вълци, лисици и чакали и по никакъв начин да не ги оставят трупове в гората, а ги предават на надзирателите, за да не се разнася евентуална зараза.

Всички институции в областта са вдигнати по тревога, правят се съвместни Контролно-пропускателни пунктове, проверяват се автомобили.

В големите ферми в областта има над 20 000 прасета, стана ясно още по време на заседанието.

Коментари

Задължително поле