Евтината лира удвои почивките в Турция

Германия изпревари Румъния като любима дестинация

Гостите от чужбина нараснаха с 5,4%

Рязкото поевтиняване на турската лира през август направи почивките в южната ни съседка много по-евтини. В резултат туристическите пътувания на българи до Турция през август нараснаха над два пъти и достигнаха 52,3 хил., сочат данните на Националния статистически институт. В момента с един лев може да се купят около 3,6 турски лири, при само 2 лири в края на септември миналата година. Ако не броим родното Черноморие, най-любимата туристическа дестинация остава Гърция, която през август е била посетена от над 120 хил. българи. Но ниските цени в Турция са привлекли и някои сънародници, които традиционно ходят на почивка в Гърция. В резултат туристическите посещения в Гърция са намалели с 5%.

През август почивките и екскурзиите на българи до Германия и Малта също са се удвоили, сочат данните на НСИ. Така туристическите пътувания до двете страни са съответно малко над 13 хил. и 1200. Германия изпреварва Румъния като предпочитана туристическа дестинация от българите и се нарежда на 6-то място в общата класация на любимите места за почивка зад граница. От страните в Европа сериозен ръст на българските туристи има и в Русия (+73%), Чехия (+55%), Швейцария (+55%) и Холандия (+49%). Сериозно обаче намаляват екскурзиите до Словения (-70%), Ирландия (-42%) и Белгия (-40%).

Общият брой на пътуванията на българи в чужбина през август са 736,7 хил., или с 8,3% повече от същия месец на миналата година, сочат данните на НСИ. Най-голям ръст има при командировките зад граница - с 18,8% Почивките и екскурзиите в чужбина са се увеличили с 9,6%, а пътуванията с други цели са с 4% повече, като тук влизат гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия.

През август посещенията на чужденци в България са 2,24 млн., което е ръст с 5,4% на годишна база. Туристическите посещения в страната са нараснали с 4,2%, а командировките с 12,9%.

Коментари

Задължително поле