На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Стоичков на „Златната топка“

Военен №1 ген. Андрей Боцев: Заплатите за 2018 г. няма да се увеличават

Катастрофа с участието на български автомобил в Македония, един човек е ранен

Хаос на пътя, дрифт пред парламента (обзор) Шепа протестиращи затвориха границата с Гърция, блокираха Бургас и магистрала „Тракия”

Полският премиер: Русия може да нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 19 ноември 2018

Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Евтиният кашкавал пълен с вода и сухо мляко

Експерти подозират за нишесте в продуктите

Евтиният кашкавал е пълен с вода и сухо мляко. Това показа проверка на Асоциация „Активни потребители“. Тествани са 10 търговски марки кашкавал с по-ниски цени – от 9 до 12 лв./кг.

Изследването установило, че при 70% от продуктите има високо водно съдържание. При 7 от 10 марки сухото вещество в кашкавала е по-малко от стойността залегнала в БДС – 56 %, обясняват от асоциацията. Проверката установила още, че при 60 на сто от марките липсва пълна информация на етикета, а там, където има такава декларираните стойности за белтък, мазнини и въглехидрати не са верни.

Съдържанието на мазнини според БДС трябва да е не по-малко от 45% от сухото вещество. При 40% от търговски марки стойностите са по-ниски, показват още лабораторните резултати.

Анализът им показва, че част от мандрите влагат сухо мляко, млечен/суроватъчен белтък вместо сурово прясно мляко. Използването на подобни по-евтини суровини смъква цената на крайния продукт, коментират от асоциацията.

6 от 10 марки с грешни или непълни етикети

Според експертите на асоциацията има съмнение за наличие на нишесте или друг полизахарид в изследваните кашкавали. Те се използват като пълнеж и за задържане на повече вода. Доказателство за наличието им е високият процент въглехидрати в половината от изследваните кашкавали. Нормата за зрял кашкавал е въглехидратите да не надхвърлят 1,5%.

Тестът показва още, че при 2 от 10 марки млечните мазнини са заместени от хидрогенирани растителни такива.

При 80 на сто от проверените продукти степента на зреене на кашкавала, която е ключова за качеството му, е по-ниска от заложената в държавния стандарт – не по-малка от 20%.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. За да има ефект от подобни статии трябваше да публикувате и точните резултати с марките. Така статията не струва нищо. Дайте да ги видим тези нарушители – като спрем да ги купуваме сами ще се оправят. Или ви е страх, че публикувате неща, в които сами не вярвате и току виж някой от тия за които пишете вземе та ви осъди? Така написаната статия е …с много високо съдържание на вода и не отговаря на никакви стандарти.

    1. Какви стандарти, какви 5 лв. Първата работа на новодошлата демокрация бе да унищожи стандартите за храни. Защо ли? И като гледате реклами, че някой произвежда храни при 100 % спазване на стандартите за качество, да знаете че ви лъже най-нагло.

  2. Бе дайте имената на тези фирми! Гарантирано народа ще ги оцени. Щото нали те си гушкат милионите, а разни там комисийки само ги плашат, че ще ги глобят при първо нарушение 10 ст, а при второ – 3 пъти повече. Те затова тези хора ни се надсмиват и не им дреме от нищо. ДАЙТЕ НИ ИМЕНАТА ИМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.