Едва 17% от фирмите не прилагат хоум офис

Пред фирмите има и предизвикателства във връзка с дистанционната работа.

28% са имали дистанционен режим и преди COVID

Правилата за работа от вкъщи - проблем пред работодателите 

17% от работодателите у нас не прилагат работа от разстояние, показва проучване на Българската стопанска камара. Въведеното през пролетта на 2020 г. извънредно положение е принудило повече от половината работодатели (55%) да започнат да прилагат дистанционната работа в своите предприятия, а 28% са прилагали тази форма на работа и преди това.

Пред фирмите има и предизвикателства във връзка с хоум офиса - регламентирането на изискванията и правилата за работа от разстояние в допълнителните споразумения със служителите и обезпечаването на работните места у дома с необходимата техника са трудности, с които се сблъсква всеки трети работодател (33,3%).

Смесването на работата и личния живот, както и влиянието на разсейващи фактори и неустойчива концентрация върху работата са най-честите причини у служителите да се създава усещане, че “хоум офисът” увеличава обема на тяхната работа (72-78%).

На следващо място са неумението за управление на времето (44%) и липсата на опит и култура за работа в дигитална среда (33%). Сред причините за усещане за свръхнатовареност са още лошата организация и неумение на преките ръководители да прилагат този тип работа (28%).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика