Един американец в Мексико

22 ноември 1963 г., летището в Далас, 11.30 ч. След 1 час президентът ще бъде мъртъв.

60 години от убийството на президента на САЩ Джон Кенеди

Ли Харви Осуалд обожавал Кастро и ненавиждал Кенеди

На 22 ноември 1963 г., петък, в 12:30 ч. местно време в Далас, щата Тексас, е убит Джон Фицджералд Кенеди (JFK), 35-ят президент на Съединените щати. Той е фатално ранен, докато пътува с жена си Жаклин, губернатора на Тексас Джон Конъли и съпругата му Нели Конъли, придружени от президентския конвой.

Това убийство се смята за възлов момент в историята на САЩ поради силно травмиращия му ефект върху цялата нация и поради значението на JFK, който е икона за младото тогава поколение американци. И до ден днешен отговорът на въпроса - кой точно стои зад неговото убийство - остава загадка. В няколко броя журналистът и писател Огнян Дъскарев, който има и американско гражданство и е изчел хиляди страници за това престъпление на века, хвърля светлина върху най-популярната версия за убийството на президента - че убиецът е Ли Харви Осуалд.

На 27 септември 1963 около 10.00 ч сутринта започна най-голямата загадка на Студената война. Тогава в Мексико сити пристига с автобусната компания Flecha Roja (Червената стрела) млад американец. 24-годишният мъж с остро, напрегнато лице и пронизващи тъмни очи е огромен почитател на Кастро и кубинската революция. Американецът обожава Кастро и мрази президента Кенеди, който е враг на кубинския комунистически режим и неговия водач. Американецът на име Ли Харви Осуалд, запален комунист, отсяда в Hotel del Commercio, който е близо до кубинското посолство в столицата на Мексико.

Целта на Осуалд е да получи кубинска виза, за да се сражава с враговете на Кастро. В ранния следобед на 27 септември 1963 Осуалд влиза в посолството, въоръжен с документи и снимки от яростната му дейност в подкрепа на Кастро - от месеци Осуалд е изключително активен в демонстрации и акции в подкрепа на кубинските комунисти. Кубинското посолство в Мексико тогава е най-големият център на DGI в чужбина (Direccion General de Inteligencia), кубинската ДС. Само в посолството на Куба в Париж има повече тайни агенти. В посолството Осуалд се среща със Silvia Duran, млада мексиканка, агент на DGI, която е рецепционистка. После Осуалд се среща с консула Еusebio Azscue, агент на DGI, Alfredo Mirabal, резидент на DGI в Мексико и сътрудниците му Vladimir Roriguez Lahera (благодарение на него е известна тази информация, защото същият бяга в Америка през 1964 г.) и Manuel Vega. Но всички единодушно отказват виза на Осуалд, най-вероятно защото са решили, че е неуравновесен психически, което било обичайно за убиеца на Кенеди. Следва страшен скандал, крясъци - Осуалд категорично иска виза, също категорично му отказват.

На следващия ден, 28 септември Осуалд отново отива в посолството и отново получава отказ, придружен със скандал. На 29 септември Осуалд отива в посолството на СССР и там се среща с Валери Костиков, „дипломат“, всъщност агент на 13 отдел на КГБ, с отговорност за политически убийства. (Осуалд е живял в СССР, Минск, 1959-62, женен е за рускиня и има дъщеря). Най-вероятно Осуалд иска помощ от Костиков, за да получи кубинска виза. На 1 октомври 1963 Осуалд отива за последен път в кубинското посолство и отново не получава виза. Следва обичайният скандал, но с изумителен и съдбовен край - на излизане от офиса на консула, Осуалд крещи с пълна сила и виковете му отекват в сградата: „Аз ще убия Кенеди заради това!“ 

На 2 октомври 1963 Осуалд заминава обратно за Далас. Florentino „Tiny“ Aspillaga е най-известният беглец от DGI. През 1987 г., когато се свързва с ЦРУ, той е с чин полковник. Аспилага започва кариерата си като прихващач на съобщенията на ЦРУ от Маями, по-късно е назначен в личната охрана на Кастро, който има огромно доверие в него. През 1962-63 Аспилага е натоварен с жизнено важната задача да слуша кодираните съобщения на ЦРУ - тогава е изключително напрегнато време за САЩ и Куба.

Но на 22 ноември 1963, около 7.00 сутринта Аспилага получава странна заповед - да премести антените на съоръженията си от предавателите на ЦРУ в Маями и да ги насочи към Далас, Тексас. Никога преди и след това, докато подслушва ЦРУ, Аспилага не получава такава заповед. Пет часа и половина след заповедта Кенеди е убит. Аспилага твърди: „Кастро ЗНАЕШЕ, те знаеха, че Кенеди ще бъде убит“ /км/ Но защо Осуалд напуска с викове кубинското посолство, че ще убие президента, след като му е отказана виза? Няма логика в това поведение. Според Brian Latell, работил 35 години в кубинската секция на ЦРУ, в посолството се е случило следното: агентите на DGI веднага са разбрали, че Осуалд е непредсказуем враг на Кенеди и яростен почитател на Кастро. Агентите разбрали, че могат да използват Осуалд, за да премахнат Кенеди, без да има никакви следи към Куба и Кастро. Има сериозна причина Осуалд да бъде програмиран да убие Кенеди - президентът и брат му Роберт организират най-малко 8 (осем) опита за убийството на Кастро, идол на Осуалд. Кастро считал Кенеди за най-голям свой личен враг, както и на революцията и Осуалд знаел това. Всъщност едва ли е било нужно Осуалд да бъде дълго убеждаван. (30 часа след убийството на Кенеди, Кастро произнася реч - категорично твърди, че той и всички други в правителството не са чували името на Осуалд до убийството. Кастро твърдеше тази неистина до смъртта си. Но то е очевидна и разобличаваща лъжа - Кастро е бил уведомен веднага за посещението на Осуалд в кубинското посолство в Мексико).

До 22 ноември 1963 в Далас остават по-малко от 2 месеца. Програмираният убиец търпеливо чака жертвата си. Неизбежното се случва, неизбежното, което разтърси света, промени световната политика и изправи на нокти двете свръхсили. Отворен беше потопът от десетки версии за убийството на американския президент - една от тях е омразата на Кастро към Кенеди и ужаса му, че животът му зависи от президента.

А на 22 ноември преди 60 години беше сложено началото на най-голямата загадка на Студената война. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи