Един от най-старите вестници в Унгария спира да излиза заради финансови проблеми

Един от най-старите вестници в Унгария "Модяр немзет" спира да се издава заради финансови проблеми, предаде ТАСС.

"Последният брой на вестника, основан преди 80 години, ще излезе утре, 11 април 2018 година", съобщи издателят. Заедно с вестника ще се закрие и онлайн версията mno.hu.

"Модяр немзет" е основан през 1938 година и е определян като умерено консервативно издание. То принадлежеше на унгарския медиен магнат Лайош Шимичка. През първия мандат на премиера Виктор Орбан (1998-2002) Шимичка е бил начело на държавната данъчна служба (1998-1999), но в началото на 2000 година става политически опонент на унгарския премиер и донеотдавна неговият вестник бе опозиционен.

Медийните активи на Шимичка са му носели големи печалби преди да скъса отношения с Орбан. След като започнал да критикува премиера, неговите средства за масова информация обаче загубили държавната подкрепа, предаде Ройтерс.

Новината за закриването на вестника идва само два дни, след като коалицията, в която влизат партията "Фидес - Унгарски граждански съюз" и Християндемократическата партия начело с премиера Виктор Орбан, победи на парламентарните избори с 48,85 процента от гласовете.

Коментари

Задължително поле