Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Албанският премиер Еди Рама отхвърли призивите на опозицията да подаде оставка заради отказа на Европейския съюз да посочи дата за присъединителни преговори за страната, предаде МИА, цитирана от БНР.

След заседание на ръководството на неговата Социалистическа партия премиерът Рама хвърли върху опозицията вината за констатацията на поне 3 европейски членки, че Албания не е готова за преговори.

„Именно те се трудиха много упорито, за да не успеем“, заяви Рама.

Той беше категоричен, че щял да продължава с реформите, защото дори след разочароващото „не“ от Брюксел слънцето над Албания отново било изгряло.

По-рано лидерът на албанската опозиционна Демократическа партия Лулзим Баша заяви, че ЕС е отхвърлил не Албания, а премиера Еди Рама и го посъветва да последва примера на Зоран Заев в Северна Македония.

„Време е правителството да последва примера на правителството в Северна Македония, да поеме отговорност за своите неуспехи и да върне мандата на албанския народ“, заяви Баша на пресконференция.

На среща при президента на Северна Македония Стево Пендаровски снощи лидерите на основните партии се договориха да бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори на 12 април, а от 3 януари до тогава страната да бъде управлявана от служебно правителство.

Коментари

Задължително поле