Една легенда на 67 години

FIAT 500 отбелязва рождения си ден

Култовият модел е символ на Dolce Vita

Произведени са над 7,5 млн. екземпляра

През отиващата си седмица на 4 юли американците отпразнуваха Деня на независимостта. Но тази дата е важна и за италианците и за всички автомобилни ценители, които симпатизират на култовия автомобил FIAT 500, защото 4 юли е неговият рожден ден.

FIAT 500 е проектиран от Данте Джакоза и се появява преди 67 години, за да бъде компактен, достъпен масов автомобил и бързо се превръща в крайъгълен камък на следвоенното икономическо възстановяване на Италия. Дизайнът на Джакоза бързо печели признание, затвърждавайки автомобила и неговата естетика като въплъщения на културна емблематичност и италианска креативност. Днес това наследство остава непроменено и почти всеки може да разпознае FIAT 500. Неговият емблематичен дизайн и вечният дух La Dolce Vita произтичат от италианската изобретателност и креативност.

През последните 67 години FIAT 500 е оформен от отличителните характеристики на своите три поколения. Първото поколение през 60-те години на миналия век осигурява мобилност и свобода, превръща се в истински културен феномен и се утвърждава като обичана марка. С второто поколение, лансирано през 2007 г., FIAT 500 възкресява концепциите за прохлада и чар в света на градските автомобили и се превръща в икона на мода и стил. През 2020 г. излиза електрическият модел FIAT 500e, което революционизира устойчивата градска мобилност със своята комбинация от чар, иновация и напреднали технологии.

От дебюта си през 1957 г. до днес повече от 7,5 милиона автомобила FIAT 500 са продадени по целия свят. Този успех затвърждавайки статута на емблематичния автомобил, който е запаметен в съзнанието на поколения шофьори с различни възрасти, вкусове и националности.

Тайната на неговия глобален успех се крие в непрекъснатото му развитие, като същевременно остава верен на основната си идентичност. Този ангажимент е илюстриран от множеството специални версии, излъчвани през годините. Всяка от тези версии е допринесла за неговата трайна привлекателност и културно значение. За много потребители шофирането на FIAT 500 е въпрос на лична заявка за мода и стил, начин на живот в духа на La Dolce Vita.

С настъпването на годишнината FIAT продължава с гордост да представлява Италия по света. Предстоящият хибриден FIAT 500 Ibrida (базиран на електрическия 500е), който е планиран за пускане между края на 2025 г. и началото на 2026 г., ще се произвежда в реномирания завод в Мирафиори, Торино, Италия. Този хибриден модел ще допълни високо ценения FIAT 500e, който също е щателно разработен, конструиран и проектиран в Мирафиори.

В момента електрическият 500e се предлага в световен мащаб, продава се във всеки регион, обхващащ 48 държави, лидер е в електрическия A-сегмент в Европа от пускането си на пазара. От всеки 10 електрически градски автомобила 4 са FIAT 500e. Моделът е спечелил 43 международни награди в 10 различни страни и често е най-продаваният електромобил изобщо на водещи европейски пазари като Германия, Франция и Италия.

От Италия за Италия

Обновяването на моделната гама на FIAT предвижда пускането на хибридна версия на базата на електрическия FIAT 500e. Този ход ще даде достъп до модела на по-широк кръг от клиенти, които търсят иновациите и електрификациите в комбинация с удобството на удължения пробег благодарение на бензиновия двигател. Лансирането на този нов хибриден FIAT 500 бе оповестено при посещението на главния изпълнителен директор на марката Оливие Франсоа в завода в Мирафиори, където се произвежда FIAT 500e. Там беше представен и специално издание на електрически кабриолет 500e MIRAFIORI (на снимките), посветено изключително на Италия.

„FIAT се гордее да бъде символ на Италия по целия свят“, заяви Оливие Франсоа. И добави: „Италия служи като нашата основа, нашата движеща сила и нашето бъдеще. Днес 90% от продукцията на завода в Мирафиори е за износ. За да увеличим броя на моделите 500 по пътищата в Италия и за да отговорим на италианските клиенти, ние решихме да дадем ход на новия хибриден 500. Той има италианско име - 500 Ibrida, ще бъде разработен и проектиран в Торино и произведен с гордост в Мирафиори”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили