Една пешка и една царица в общ поклон

Анжела Минкова сред своите картини

В Музей-галерия „Анел”, София,  предизвикателствата не са случайни. Там, сред шедьоврите на Генко Генков, Светлин Русев, Димитър Казаков-Нерон, Атанас Яранов, Николай Янакиев и други светила в родното изкуство, всеки месец се организират временни изложби на знакови имена сред живите художници. На 11 февруари тази чест имаше Анжела Минкова, която изтръгна възхищение от десетките посетители на вернисажа на своята изложба, озаглавена „Когато пешката става царица”.

Всички гости и представители на медиите бяха приветствани лично от собственика на галерията Ангел Симеонов – колекционер и поет. Експозицията ще е на разположение на ценителите до 1 март. 

Анжела Минкова определено е живописец-философ, картините ѝ са изпълнени с митологически и исторически мотиви, препращат към ценностите на българското и европейско културно наследство, вдъхновени са от факти и персонажи от свещени книги, притчи и легенди... 

Куратор на изложбата д-р Райна Дамяни запозна публиката с акценти в творческия натюрел на Минкова: „Има художници, които цял живот рисуват една и съща картина, но не защото се стремят към съвършенство, а защото се опитват сами да се вкарат в определен стил. Именно от този творчески капан се опитва да избяга Анжела като художник. Да търсиш начин непременно да се харесаш на публика, колекционери, галерии и критици е най-сигурният начин да загубиш най-ценното за рисуващия – вътрешната свобода. Авторката непрестанно доизгражда и надгражда всяко свое вътрешно живописно откритие. Така то се превръща в зрял художествен плод, който осмисля рисуването като хоризонт за съществуване. Анжела Минкова е автор на впечатляващи художествени проекти в България и чужбина. В ателието си тя е истински алхимик, експериментира и създава живопис, графика, малка пластика, инсталации, бижута и е виртуоз на древната техника ебру – рисуване върху вода”.

Сред уважилите събитието в мразовитата вечер бяха: проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите, Дора Янкова – депутат от БСП, политикът Георги Димов и оперната певица Даниела Стойкова, поп изпълнителите Васил Петров и Роси Рос, писателите Павлина Павлова, Хайри Хамдан, Владислав Кацарски, Ива Спиридонова, Симеон Аспарухов, Марисиана Влашева, десетки художници, архитекти, музиканти и почитатели на изкуството.

Коментари

Задължително поле