Екатерина Захариева: Важно е правата на европейските граждани във Великобритания да бъдат запазени

Снимка: МВнР

Важно е правата на европейските граждани във Великобритания да бъдат запазени. Това призова от Варшава вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която обсъди рисковете от Брекзит с полския първи дипломат Яцек Чапутович, съобщава БНР.

Сред обсъжданите теми на срещата е била и европейската перспектива пред Западните Балкани. През юли в рамките на Берлинския процес лидерите на Западните Балкани ще се съберат на годишната среща на върха в полския град Познан.

Като домакин на Берлинския процес тази година, когато се навършват 10 години от Източното партньорство, Варшава и София споделят обща визия за региона, заяви Захариева.

„Трябва да покажем заедно какво прави демокрацията и Европейския съюз за тези държави и техните граждани“, посочи тя.

Захариева, която е на официална визита във Варшава, отново изрази очакване през декември Скопие да стане пълноправен член на НАТО.

В края на миналата година на визита в София беше полският президент Анджей Дуда. Тогава беше подчертано, че Варшава и София имат близки позиции за ролята на кохезионната политика и общата селскостопанска политика, които са важен елемент от бъдещия общ европейски бюджет, преговорите по който в момента са в решаваща фаза.

"Българите имаме вековна връзка с вас, поляците, които смятаме за верни и искрени приятели", каза Захариева на Чапутович. посещение, съобщи МВнР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика