Екатерина Захариева: Въздушният удар в Сирия няма да повлияе на отношенията София - Москва

Снимка: Архив

Подготвя се посещение на президента Радев в Русия

„Въздушните удари в Сирия няма да повлияят на дипломатическите отношения София – Москва, но България е част от Европейския съюз и Нато, част е от международната общност и няма как да приветстваме и да сме доволни от използването на химическо оръжие”, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред БТВ.

Тя изрази надежда, че ситуацията ще се върне към международното право.

„Ескалацията между Москва и Вашингтон е налице. Тя ескалира постоянно”, допълни Захариева.

„От шестте доказани пъти, в които е използвано химическо оръжие в Сирия, за четири беше доказано със сигурност, че оръжието е използвано от Асад”, допълни Захариева.

Според външният ни министър не е вероятно България да бъде потърсена, за да стане част от по-широка коалиция срещу правителството на Башар Асад. „Това, към което се стреми цялата общност е да се премине към изпълнение на резолюцията на ООН”, каза Захариева.

Според нея въздушните атаки в Сирия няма как да саботират разследването на ОЗХО дали в Дума наистина е използвано химическо оръжие.

„Международното право беше грубо нарушено с извършването на поредната химическа атака в Сирия. Разбира се, не е идеалната ситуация, в която няма решение на Съвета за сигурност на ООН за извършване на тези въздушни удари”, допълни външният ни министър.

Според нея ударите в Сирия по никакъв начин няма да доведат до нова бежанска вълна.

За тази година няма планирано посещение на Владимир Путин в България, отговори още Захариев. По думите й, подготвя се посещение на президента Румен Радев в Москва.

Коментари

Задължително поле