Екатерина Захариева: Искаме нормални отношения в Русия, но очакваме и същото от тях

Искаме да развиваме нормални отношения с Русия, но очакваме и същото от тях. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ по темата в конфликта в Източна Украйна.

„Изразяваме солидарност с Чехия. Това е поредният случай. В последните 3 дни няколко държави имаха такива случаи. В случая става дума за 18 руски дипломати, които са обявени за персона нон грата в Чехия. Очакваме днес да ни дадат по-детайлна информация. Става въпрос за основателни съмнения за атентат или саботаж в една от компаниите им за производство на амуниции. Нашето посолство ни информира, че се работи по няколко версии, една от които е, че един от взривовете е бил предназначена за български оръжеен търговец - Емилиян Гебрев. Работи се и по версия за доставка на оръжие в Сирия. Те обявиха, че ще направят опит да разсекретят доклада на техните служби.

„Не е тайна, че 8 случая имахме в България за година и половина. Очевидно руските служби имат сериозен интерес във всички държави членки на ЕС, но и извън него. Става въпрос за не само за търсене и събиране на информация, която е защитена по закон, но и извършване на саботажи, довело до цивилни жертви“, заяви Захариева. 

Тя уточни, че по българския случай с Русия очаква реципрочност. „В случая с Чехия се реагира много бързо. 18 дипломати на Чешкото посолство в Москва до края на днешния ден трябва да напуснат страната. Не говорим само за събирането на информация. Искаме да развиваме нормални отношения в Русия, но очакваме и същото от тях. Има сериозно напрежение от края на март по границата на Украйна. Става въпрос за две области в Украйна, които де факто не са под контрол на украинската държава. Започва струпване на техника. Няколко пъти е правен опит за организиране на съвети на нашите представители там, за да се даде информация какво се случва там, но имаме откази от страна на Русия“, заяви тя. По думите й след 2014 г. не са същите отношенията между ЕС и Русия след анексията на Крим. Според нея вместо да се успокояват нещата, има отказ за разговори за деескалирането на напрежението. „Не очаквам, в близко бъдеще отношенията между Русия и ЕС да се подобрят“, уточни тя.

По думите й има още какво да се работи по темата за евентуална руска шпионска мрежа в България. „Убедена съм, че нашите служби действат“, допълни тя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика