Екатерина Захариева: Няма сериозни аргументи защо България е извън Шенген

Снимка: МВнР

Няма сериозни аргументи защо България е извън Шенген. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БТВ. Във връзка с новината, че до 1 година влизаме в чакалнята на Еврозона и в Банковия съюз, ако ЕЦБ ни одобри, Захариева коментира: „Има много ясен текст, че се отчита какво е направила България.

Страната ни отговаря на условията, с ясна пътна карта“. „Очаква се официалната молба, за да може да се изпълнят процедурите, и до една година да станем членове едновременно и на Банковия съюз и на чакалнята на Еврозоната“, добави тя. „Решението се взе единодушно, нямаше несъгласни. Убедена съм, че ще успеем да покажем, че всички данни, които сме дали, са такива“, каза още Захариева. На въпрос възможно е до 2022 г. да влезем в Еврозоната, външният министър заяви, че не може да прогнозира. „Влизането в еврозоната е добре за българските граждани и икономика. Дава сигурност и стабилност, както и привличане на инвестиции“, поясни тя.

„От години работим за влизането в Шенген. Няма сериозни аргументи защо България е извън Шенген“, допълни Екатерина Захариева. „Някои хора се изказват много неподготвени. Не може по време на Председателството приоритет да бъде влизането на България в Шенген. Това е процедура, още повече сме изпълнили критериите“, коментира тя.

„Това, което България направи, през тези 6 месеца - е да излезе с поне 180 градуса обърнато мнение за страната, с по-висока репутация и доверие към институциите и администрацията, към политиците, парламента и правителството. След тези 6 месеца излизаме с много по-силни позиции. Убедена съм, че в съвсем скоро време ще се случи и Шенген“, каза още външният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят