Екатерина Захариева проведе редица двустранни срещи в Ню Йорк

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе редица двустранни срещи в Ню Йорк в рамките на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН. Тя е там като част българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Разговорите на Захариева бяха с нейни колеги, с които е трудно да се организират срещи в Европа в рамките на форматите, в които традиционно участват министрите от ЕС.

“Нашите икономически отношения се развиват по-интензивно, включително и в търговията“, обърна се към Захариева външният министър на Япония г-н Таро Коно. „Успешно завършихте вашия мандат като Председателство на Съвета на ЕС и високо оценяваме вашите усилия за стабилизирането на Западните Балкани. Имаме желание да сътрудничим с вас за повече японски инвестиции в България”, посочи още министър Коно.

“По 99 на сто от въпросите в международния дневен ред имаме общи позиции и ще се радвам да имаме контакти и между екипите си. Следващата година е много важна, тъй като ще празнуваме 80 години от установяването на дипломатически отношения”, заяви Захариева. Тя благодари на Япония за включването си в два съвместни проекта за Западните Балкани, чиято конкретна реализация е в ход. Министрите се договориха да разменят визити догодина и обсъдиха редица въпроси, сред които и ситуацията на Корейския полуостров.

“Интересуваме се от храни, енергетика, туризъм, услуги. Имаме добри връзки, но може още да се работи”, каза пред Захариева външният министър на Обединените арабски емирства шейх Абдулла бин Зайед ал-Нахаян.

“Радвам се, че успяхме да открием тази година българско посолство в Абу Даби. Надявам се да реализираме съвместни проекти във високите технологии и хранителната промишленост”, изтъкна Захариева и заяви, че вече се подготвя участието на България в ЕКСПО 2020 в Дубай.

Сирия и ситуацията в Близкия изток бе основна тема на разговорите на българския първи дипломат с нейния йордански колета Айман Сафади. “Трябва да сме реалисти и да оставим процеса в ръцете на сирийските граждани. Комисията за съставяне на нова конституция трябва да заработи в най-скоро време”, каза Захариева. Двамата министри обсъдиха и как да стимулират още повече двустранните отношения, икономиката и търговията. Министър Сафади обеща да посети страната ни догодина.

На среща с външния министър на Либия Мохамед Тахер Сияла бе обсъдена ситуацията в страната и готовността българският бизнес да участва във възстановяването й.

“Много граждани на Мозамбик говорят български, а аз лично също имам български приятели”, обърна се към Захариева външният министър на Мозамбик Хосе Антонио Пачеко. Той покани българския вицепремиер на посещение заедно с бизнес делегация.

Външният министър на Сенегал Садики Каба благодари за активната роля на вицепремиера Захариева и Българското председателство за изработване на преговорния мандат за новото споразумение между ЕС и Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Двамата се договориха да организират политически консултации между двете министерства, на които да се обсъдят теми от взаимен интерес като миграцията, борбата с тероризма и климатичните промени. “Време е отношенията между ЕС и Африка да бъдат издигнати на партньорско ниво. Може да разчитате на България като силен поддръжник на новото споразумение между ЕС и АКТБ. Инвестициите са един от най-важните инструменти за задържане на младите хора в Африка”, каза министър Захариева.

“Обичаме България. Познаваме България. Учил съм в Москва, откъдето имам много български приятели”, каза и външният министър на Киргизката република Ерлан Абдилаев, който бе поканен от министър Захариева на посещения в София.

Mинистърът на външните работи на Намибия Нетумбо Нанди-Ндаитва покани българския бизнес да инвестира в нейната страна. Тя представи условията, които правителството е създало за чуждия бизнес в нейната страна. “Има възможности за инвестиции в енергетиката, туризма, селското стопанство, минно дело, рибарство”, каза намибийският първи дипломат и изтъкна, че подобряването на икономиките на африканските държави ще има пряк ефект и върху миграцията.

Захариева обсъди възможностите за сътрудничество и с министъра на външните работи на Република Руанда Луиз Мушикиуабо.

Първа среща между външни министри в историята на отношенията България - Доминиканска република се проведе в Ню Йорк. С министър Мигел Варгас Малдонадо вицепремиерът Захариева обсъди работата по новото 20-годишно споразумение между ЕС и Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн с активното участие на Българското председателство, значимостта на мултилатерализма за съвременните международни отношения и назначаването на почетен консул на България в страната.

Министър Захариева обсъди ролята на България в Съюза на Средиземноморието с неговия генерален секретар Насър Камел и взаимодействието ни със Съвета на Европа с генералния секретар Торбьорн Ягланд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България