Екатерина Захариева: Съжаляваме, че преговорите със Скопие и Тирана отново се отложиха

И България, и Словакия са едни от най-силните поддръжници на разширяването на Европейския съюз (ЕС), заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата си с министъра на външните работи и европейските въпроси на Словашката република Мирослав Лайчак.

Изказахме дълбоко съжаление за това, че за пореден път Европейският съвет отложи вземането на решение за започване на преговори със Северна Македония и Албания. Смятам, че това ще доведе до нестабилност в региона и че европейската интеграция е най-силният двигател за реформи, коментира Захариева и изрази опасение, че това би могло да доведе не само до демотивация и разочарование в тези две държави, но и до демотивация и забавяне на реформите и в държавите, които вече са в преговори за членство.

Много се надявам до форума в Загреб все пак държавите, които са скептични, да преосмислят позициите си и да разберат, че няма друга алтернатива, освен страните от Западни Балкани да станат членки на ЕС, отбеляза министър Захариева и посочи, че това е важно и за самият ЕС, а не само за тези държави.

Министър Захариева подчерта, че България и Словакия имат много близки позиции по европейските въпроси, по многогодишната финансова рамка, по това как си представят бъдещето на ЕС. Тя каза още, че всяка година стокообменът между двете държави се увеличава. Само за първите 6 месеца на 2019 г. стокообменът се е увеличил с 25% в сравнение с първото полугодие на 2018 г., а през 2018 г. е бил 610 милиона евро, информира тя. Обменът на туристи също нараства и през изминалата година 82 хиляди словашки туристи са посетили България, което е увеличение от девет процента. Около 40 хиляди българи са посетили Словакия миналата година, което е увеличение с 14 процента.

Захариева очерта сред областите на сътрудничество между двете страни автомобилната индустрия, високите технологии, както и образованието. Тя допълни, че е добре в най-скоро време да се организира бизнесфорум или среща между търговските камари на двете страни.

България е една от най-любимите дестинации за нашите туристи, посочи и министър Мирослав Лайчак. Много близки партньори сме по европейския дневен ред, тясно координираме усилията си за формирането на следващия бюджет на ЕС и сме напълно убедени, че кохезионната политика трябва да бъде един от стълбовете на следващия бюджет, коментира той. Лайчак отбеляза, че двете държави имат идентични възгледи и за Брекзит, както и за разширяването на ЕС.

Двамата министри подписаха меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество за развитие между Министерството на външните работи на България и Министерството на външните работи и европейските въпроси на Словашката република.

Коментари

Задължително поле