Екатерина Захариева ще участва в Съвет "Външни работи" в Брюксел

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва в Съвет "Външни работи", който ще се състои на 26 февруари в Брюксел, съобщиха от Министерството на външните работи.

Близкоизточният мирен процес, Република Молдова и Венецуела ще бъдат основните теми, поставени на вниманието на първите дипломати на 28-те. Министрите ще обсъдят приложението на Споразумението за асоцииране ЕС - Република Молдова и Дълбоката и всеобхватна зона за свободна търговия, ролята на страната в Източното партньорство и приноса й в областта на сигурността, основните предизвикателства пред провеждането на реформите в страната.

Дебатът по Близкоизточния мирен процес ще се фокусира върху пътищата за запазване на перспективата за намиране на решение на конфликта на основата на две държави. Темата ще бъде продължена и в рамките на работния обяд с външните министри на шест арабски държави и генералния секретар на Лигата на арабските държави.

Външните министри ще обсъдят още актуалната ситуация във Венецуела и предизвикателствата пред страната след провала на преговорите с опозицията в Санто Доминго. Преди началото на Съвета министър Захариева ще участва в работна закуска с министъра на външните работи и европейската интеграция на Молдова Тудор Уляновчи. Домакини на закуската са Франция и Румъния.

На 26 февруари, след края на Съвет "Външни работи", ще се състои и заседание на Съвета за сътрудничество ЕС - Казахстан. Захариева ще ръководи делегацията на ЕС като външен министър на страната, която в момента председателства Съвета на Съюза. Форматът ще се съпредседателства от българския първи дипломат и външния министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов.

Съветът за сътрудничество ще направи преглед на временното прилагане на засиленото споразумение за партньорство и сътрудничество. Той ще разгледа развитието на политическата обстановка в Казахстан, ще обсъди икономическите и търговските отношения между ЕС и Казахстан и въпросите на регионалното сътрудничество и събитията в региона.

Последният Съвет за сътрудничество ЕС-Казахстан беше на 4 октомври 2016 г. Очаква се министър Захариева да направи изявление за медиите преди Съвет "Външни работи" в Брюксел около 9.00 ч. местно време (10 ч. българско време). След приключването на Съвета за сътрудничество ЕС - Казахстан, министър Захариева ще даде съвместна пресконференция с външния министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов, която се очаква да започне около 18.30 ч. местно време (19.30 ч. българско време).

Коментари

Задължително поле