Екзекутор от ИДИЛ се представял за бежанец от Сирия, арестуваха го в Гърция

Гръцката полиция е арестувала мъж, който през юни пристигнал на гръцкия остров Кос с малолетния си син и се представил за търсещ убежище бежанец. Впоследствие станало ясно, че той е джихадист, предаде БГНЕС.

Мъжът имал активно участие в терористичната структура ИДИЛ, бил е екзекутор и е обучавал бойците. Гръцката служба за борба с тероризма успяла да установи, че той всъщност се представя за бежанец, след което бил арестуван и отведен затвора.

Когато пристигнал на остров Кос през юни миналата година, мъжът не носел със себе си мобилен телефон, а само своите документи и тези на детето си. Гръцките власти го прехвърлили в приемния център на острова и той успял за кратко време да подготви необходимите документи за искане на убежище.

По време на проверката било установено, че въведените данни са фалшифицирани. 45-годишният „бежанец” се оказал член на ИДИЛ, установила проверката в специалната платформа за издирване.

След като бил арестуван, той признал, че първоначално наистина е бил част от бойците на „Ал Нусра” – подразделение на "Ал Кайда", след което преминал в редиците на Ислямския халифат. Разказал, че е участвал в голяма част от операциите в Ракка и Мосул.

Арестуваният е прехвърлен от Кос в Атина, където му е определена мярка за задържане.

Коментари

Задължително поле