Екипажът на турския кораб не отдаде чест на българския президент (СНИМКИ)

Снимка: Кръстина Маринова

Само екипажът на турския кораб "YILDIRIM" не беше строен на палубата, за да отдаде чест на българския държавен глава и главнокомандващ Румен Радев на финала на националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2017", видя репортер на "Труд".

Всички кораби в строй килватер на разстояние от 750 м минаха край фрегатата "Дръзки", от борда на която президентът и военният министър Красимир Каракачанов наблюдаваха учението в определения ВИП-ден. По военноморския ритуал екипажите на военните кораби по море минават в строй и отдават чест на главнокомандвищия и всички гости с него.

За поздрав със строени екипажи минаха нашите кораби водени от флагмана"Верни", румънската фрегата"REGELE FERDINAND"и ексдреният миноносец "DUNCAN" на Обединеното кралство, който е без палуба, но екипажът му излезе на командния мостик. На палубата на турския кораб имаше само един офицер.

"По отношение на липсата на строен екипаж на борда на "YILDIRIM" - това е въпрос, който ще бъде обсъден по време на заключителния период, трябва да видим какви са били причините за това, какво стои зад това действие. Всеки прибързан коментар би бил излишен и ненужен" - това обясни пред медиите след учението командирът на ВМС на РБ контраадмирал Митко Петев.

Президентът Румен Радев даде висока оценка за "Бриз 2017", което в заключителния етап продължи повече от 5 часа в открито море и протече в 8 епизода. "Това е едно мащабно учение не само като брой участници, а и като широк спектър на решаване на задачи и като сложност на сценариите", каза Радев. Той изрази очакванията си проектът за нови кораби да бъде предвижен на следващ етап и наложително в построяването им да бъде включена българската индустрия. Според военния министър Красимир Каракачанов трябва да се отделят необходимите средства и за частична модернизация на сега съществуващия флот, а строителството на нови кораби трябва да е с максимално българско участие.

Румен Радев: Трябва широк обществен дебат за СЕТА

Предстои национална ратификация от всяка една страна-членка на ЕС на международния договор СЕТА.Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада или така нареченото СЕТА е един изключителен сложен и всеобхватен договор, каза по време на националното учение "Бриз 2017 " във Варна президентът Румен Радев, който предния ден сезира Конституционния съд за търговското споразумение с Канада. Според него международният договор ще има отражение във всички области на обществения живот.

"Важно е да имаме най-точната информация, да имаме открит дебат и ратификацията от страна на България да бъде извършена с максимален консунсус. Спомнете си как беше приет Законът за концесиите от предишния парламент в последния момент и с минимален брой гласове", подчерта държавният глава.

Коментари

Задължително поле