Екип на Енергото спаси щъркел

Жителка на провадийското село Петров дол сигнализира екип на Електроразпределение Север за паднало от гнездото щъркелче, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

С помощта на 12-метрова автовишка специалистите на компанията върнаха малкото в дома му. Специално внимание бе оказано на щъркеловото гнездо, което бе пострадало от бурите през последните седмици.

Енергетиците отстраниха висящи клони в основата на гнездото, които създаваха риск от запалване при контакт с проводниците под напрежение. Електрическите стълбове са предпочитано място за гнездене от щъркелите, но близостта до въздушните проводници застрашава сигурността на птиците.

Електромонтьорите на дружеството нерядко влизат в ролята на спасители на пернатите. Електроразпределение Север има създадена действаща програма за поставяне на платформи, които се слагат на мястото на изградени вече щъркелови гнезда, но на безопасно разстояние от проводниците. Компанията работи с екологичните дружества по съвместни проекти за обезопасяване на електрически съоръжения и осигуряване на спокойно пребиваване на птиците на територията на Североизточна България.

Коментари

Задължително поле