Експерти: Неправителствена номенклатура яхва гражданското общество

Новият Съвет по гражданско общество към Министерски съвет създава опасност да се оформи нещо като особен вид „неправителствена номенклатура“. Това каза Петър Кичашки от сдружение „Републикански център“ в предаването „Денят с Георги Любенов“ по БНТ1.

„Без да коментирам дори самия състав на Съвета, съдържателният проблем по темата е доколко въобще е необходимо да има такъв инструмент, при който едни НПО-та ще определят как други НПО-та да получават държавни пари. Ако се беше създал аналогичен „Бизнес съвет“, в който бизнесът да решава кой точно бизнес да получи пари от обществени поръчки, тогава обществото щеше да е на нож и то с пълно право. Докато сега сякаш тази тема минава между капките на другите неща в обществения живот, а това не трябва да се подминава с лека ръка“, добави още Кичашки.

Според Николай Облаков от дясната платформа „Консерваторъ“ Съветът по гражданско общество има проблем с представителността. „От над 30 000 неправителствени организации едва 400 са участвали в гласуването за Съвета и те почти всички са свързани с една малка извънпарламентарна партия. И като отчетем, че Съветът се оглавява от г-н Томислав Дончев, чиято мечта е следващото управление да е между ГЕРБ и „Демократична България“, явно този съвет е прелюдия към нещо такова“, каза Облаков, според когото няма как „гражданско общество да се прави от селски тарикати“.

Петър Кичашки подчерта, че дори не е необходимо да се атакува толкова персоналния състав на Съвета, колкото самия му сгрешен принципен модел на функциониране. Той припомни думите на първия омбудсман г-н Гиньо Ганев, според когото бедата на българското гражданско общество е, че винаги търси как да седне на държавно бюро. „Ролята на неправителствения сектор е да е, кога подкрепящ, кога критичен към властта, но винаги да е независим от нея. С обвързването на неправителствените организации с властта, се създават предпоставки за опитомяване на критичните гласове, което е вредно за всички“, каза още той.

Според анализаторите правителството се е справило добре с кризата около извънредното състояние, но тепърва ще бъде изправено пред големите предизвикателства да намери механизми за справяне с икономическите последици от коронавируса. Николай Облаков подчерта, че България е част от големите икономически процеси в света и мерките на правителството може да се окажат недостатъчни, ако в другите държави процесите не вървят правилно. Относно вътрешнополитическата ситуация Петър Кичашки каза, че за момента управлението стои солидно, а управленска алтернатива все още не се задава на хоризонта. „БСП в момента е в насипно състояние и се занимава основно със себе си, докато другите евентуални формации все още не са реално на терена. Но все пак ситуацията е много динамична и е възможно бързо да се оформи фронт срещу настоящото управление, затова е рано да се правят анализи и прогнози от сега“, добави той.

Коментари

Задължително поле