Чочев опериран, аут до края на сезона

Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 6 декември 2019

Дневен хороскоп на Алена за петък, 06.12.2019

На 6 декември 2019 да почерпят

Скорсезе и Копола: Студио „Марвел“ не прави кино! Всичко е само един комерс, твърдят легендарните режисьори

Парламентът прие бюджета за 2020 г.

„Стачката на стачките” парализира Франция Милиони на бунт срещу пенсионните реформи на Макрон

#MeToo трейлър на новия политически коректен филм за Бонд “Силната чернокожа жена” Лашана Линч съперничи на 007

Пирати отвлякоха гръцки танкер край Нигерия

3028 лв. заплата в софтуерните компании Над 30 хил. са заетите в бранша

Протеини пазят сърцето и кожата в студа Балансираме белтъчния прием с фибри

Словашкият парламент отхвърли спорен законопроект за абортите

50% излишно висше образование

Чаатай Улусой надебеля

Кардайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП

Експерт: Нивото на ипотечните кредити е най-високото от 2008 г.

Снимка: Архив

Очакванията на експертите са 2019 г. да е стабилна на кредитния пазар – както по отношение на ипотечните кредити, така и на потребителските. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев.

Лихвите в края на тази година са между 2,95% и 3,6%, което отбелязва поредно понижение. Тази година мнозина българи са изтеглили ипотечни кредити, като нивото им е най-високото от 2008 г. , отбеляза Тошев. По думите му, световната тенденция е за покачване на лихвите обаче, но в България се очаква движението по лихвите да е малко, като то може да се случи след средата на следващата година.

Желаещите да закупуват жилища са основно в големите градове, но следващата година се очаква пазарът на недвижими имоти да се стабилизира. Трябва да преценим внимателно възможностите си при такава сериозна стъпка, призова Тошев. При изплащане на кредита най-честата формула е вноската да не надвишава 30% от месечните доходи. Кредитният консултант допълни, че не е разумно да се изтегля такъв кредит, ако доходите ни са по-ниски от 1000 лв. При по-високи доходи процента на задлъжнялостта може и да е по-голям.

Има ръст при изтегляне на потребителски кредити, като при тях основната грешка е да се теглят кредити, без да има нужда от тях. Това се прави най-често при закупуване на потребителска техника, обзавеждане или екскурзии. Тошев призова в такъв случай това да се прави със спестени пари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.