ЕК изпраща помощ за 150 хил. евро на Македония след бедствията

Европейската комисия ще изпрати хуманитарна помощ на стойност 150 хил. евро за наводнените райони в Македония, съобщават от Европейската комисия.

"Увеличаваме нашата помощ за покриване на основните хуманитарни потребности като храна и вода за нуждаещите се", заяви еврокомисарят за хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис.

Освен финансова помощ още на следващия ден след природното бедствие в района на Скопие комисията изпрати екип от четирима експерти, които трябва да установят щетите и да дадат препоръки за ремонта и възстановяване на канализационните системи, пострадали от наводнението.

Европейският съюз активира своя механизъм за гражданска защита в помощ на пострадалите от лошото време в Македония. Тази служба на ЕС улеснява координацията между страните членки и Македония, Исландия, Норвегия, Черна гора, Сърбия и Турция.

ЕС изпрати в Македония и апарати за сателитни снимки от системата Коперник, за да подпомогне издирването на изчезнали лица и установяването на щетите.

При опустошителни наводнения преди седмица в Скопие загинаха 23-ма души, а над 100 са ранени. Пострадаха над 5000 семейства.

Коментари

Задължително поле