ЕК: Корупцията пречи на инвестициите в България

Снимка: Архив

В България се наблюдава един от най-големите дялове на хора живеещи в риск от бедност, а корупцията и регулаторната несигурност пречат на инвеститорите. Това са част от изводите на ежегоден доклад на Европейската комисия, съобщава БНТ.

Той отчита, че икономическият растеж у нас остава стабилен, както и фискалната политика. Според документа банковият сектор у нас е укрепен, но е все още уязвим. Отбелязва се, че държавните предприятия нямат достатъчно висока рентабилност. Като пример се посочва БДЖ.

Според Бенжамин Анжел от генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси" на ЕК "като става въпрос за прозрачност на обществените поръчки, България има една неприятна характеристика. В много от тях има само по един кандидат. Резултатите са много по-лоши в сравнение със средните в Европейския съюз. Липсва доверие в съдебната система. Общественото възприятие за независимостта на съдебната система е едно от най-лошите в Съюза. Класирането на България е тревожно - държавата е на 108-о място от 138 държави от целия свят".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България