ЕК одобри 40 милиона лева държавна помощ за автобусните превозвачи

Европейска комисия, ЕК. Снимка: Владимир Савов

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 20,5 милиона евро (40 милиона лева) в подкрепа на автобусните оператори, засегнати от пандемията от коронавирус и ограничителните мерки, които българското правителство трябваше да приложи, за да ограничи разпространението на вируса. Мярката беше одобрена съгласно временната рамка за държавна помощ, съобщиха от ЕК.

Публичното подпомагане в рамките на схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Мярката ще бъде отворена за лицензирани автобусни превозвачи, които са отчели приходи от дейността по автобусен превоз на пътници на стойност над 15 000 евро (30 000 лева) през 2019 г.

Освен това, за да бъдат допустими за подпомагане, автобусните оператори трябва да са претърпели спад на оборота с най-малко 20 % през всеки три месеца на 2021 г. в сравнение със съответните месеци през 2019 г., както и спад на приходите през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Размерът на помощта за всеки бенефициер ще бъде до 8 % от нетните му приходи от транспортни дейности, отчетени през 2019 г.

Комисията е установила, че българската схема отговаря на условията - няма да надвишава 1,8 милиона евро на предприятие и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2021 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика