ЕК: Отваряйте границите, сваляйте карантината

Отварянето и затварянето на границите, и налагането на карантини на пристигащи пътници е единствено от компетенциите на държавите членки, подчерта Вестагер.

Брюксел предлага план за облекчаване на пътуванията

Препоръчителните мерки следват три етапа

Няма да е нормално лято, но и няма да е напълно загубено

Европейската комисия предложи на държавите членки на ЕС координиран подход за отваряне на границите помежду им, който да е съобразен с налагането на карантини на местно и регионално ниво и да се осъществи на три етапа. Това обявиха в Брюксел заместник-председателят на изпълнителния орган и еврокомисар за дигитализацията Маргрете Вестагер и колегата й по въпросите на Единия пазар Тиери Бретон.

Мерките идват по настояване на девет страни от ЕС, сред които и България, за общи действия, с цел облекчаване на сектора на туризма, който осигурява 10% от БВП и 12 на сто от работните места на Евросъюза. Настоящата ситуация, при която са забранени всички несъществени пътувания между държавите членки се смята за първи етап в плана. В следващата фаза ЕС предлага ограниченията за пътувания да се свалят между държави и региони, които се намират на сходни нива спрямо разпространението на пандемията, и където здравословната ситуация се подобрява. На третият и последен етап трябва да бъдат премахнати всички гранични проверки, свързани с коронавируса и пътуванията ще бъдат разрешени отново на цялата територия на Европа. Като първа крачка в прилагането на тези мерки от утре, 15 май, започва да функционира т. нар. “Балтийски балон”, в който ще бъдат свободни придвижванията по въздух, суша и вода за гражданите на Литва, Латвия и Естония между трите държави, но границите им остават затворени за други европейци.

Маргрете Вестагер настоя, че има четири области, върху които трябва да се съсредоточат усилията на държавите членки, за да може туризмът да бъде отново безопасен - пътуване, граници, здравеопазване и ваучери. Последното е наболял проблем за туристическата индустрия, от гледна точка на паричните компенсации за провалени резервации на почивки, като ЕК ще изпрати конкретни предложения до страните, как да направят замяната на финансовата компенсация с ваучери по-привлекателна и да облекчи закъсалите за ликвидност компании. “Разбира се че няма да е нормално лято, но ако всички работим заедно няма е напълно загубено”, каза още тя. Отварянето и затварянето на границите, и налагането на карантини на пристигащи пътници е единствено от компетенциите на държавите членки, подчерта Вестагер. Работещите и пътуващите трябва да се чувстват напълно защитени в ресторанти, хотели и плажове, преди всички мерки да бъдат свалени, настоя още датчанката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа