Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

ЕК представя доклада си за реформите в правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния

Снимка: Архив

Днес ще стане ясно каква е оценката на ЕК за реформите в правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния. Годишният доклад на комисията  за така наречения Механизъм за сътрудничество и проверка ще бъде публикуван в ранния следобед.

Ще бъде направен обстоен преглед на резултатите в борбата срещу корупцията и организираната престъпност 10 години след присъединяването на България и Румъния към ЕС.

Мониторинговите доклади бяха решаващо условие за членството на двете страни през 2007-ма, с което те доброволно се съгласиха. Сега обаче София и Букурещ настояват за спирането на механизма.

Очаква се този доклад да оцени реформата на Висшия съдебен съвет, както и направения независим анализ на ефективността на българската прокуратура.

В тези две институции на съдебната власт се коренят системните проблеми в разследването и правоприлагането, според предишния доклад на Еврокомисията преди година. Тогава за Румъния се отбелязаха много добри резултати и редица ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта. В България този показател остана на незадоволително ниво.

През 2016та няколкократно имаше спекулации дали Брюксел ще прекрати наблюдението над Румъния преди това на България. Самият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер допусна такава възможност, отбелязвайки, че двете държави се оценяват според собствените си резултати. На два пъти обаче, първо неговият заместник Франс Тимерманс през декември, а вчера отново говорител на Комисията отрекоха версията, че днешните доклади ще бъдат последните. Беше уточнено, че отпадането на механизма е предвидено до края на мандата на Юнкер, който е чак през 2019г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.