ЕК призова Лондон да проведе евровот

Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Берлин агитира кралството да остане в ЕС

Еврокомисията посочи, че британците трябва да изберат свои представители в следващия Европейски парламент при отлагане на Брекзит след 2 юли, за когато е насрочено първото заседание на институцията в новия й състав, предаде Ройтерс.

Великобритания трябва да напусне общността на 29 март в полунощ, но парламентът в Лондон отхвърли постигнатото от премиерката Тереза Мей споразумение за развода с Брюксел. Заради това все повече наблюдатели смятат, че Обединеното кралство ще поиска повече време да съгласува позицията си по условията за Брекзит. Говорител на ЕК уточни, че Лондон все още не е искал официално отлагане, както и че правата на европейски граждани да гласуват трябва да бъдат спазени.

“Най-вероятен сценарий е отсрочване на напускането”, заяви евродепутатът и бивш двигател на Брекзит Найджъл Фарадж. В петък той обяви, че ще се кандидатира отново за ЕП на вота през май, ако отцепването от общността не се състои и Великобритания участва в евроизборите. В края на миналата година той напусна националистическата си партия ЮКИП, но сега увери, че “ще намери партия, която да го издигне за евродепутат” и вече работи по различни възможности за това.

В. “Таймс” публикува отворено писмо на 31 германски политици, знаменитости и топбизнесмени, които пламенно зоват британците да останат в ЕС. “Ще ни липсва легендарния ви черен хумор и ходенето на кръчма да пием ейл след работа”, пишат германците, сред които и лидерката на управляващия Християндемократичен съюз Анегрет Крамп-Каренбауер.

На свой ред външният министър Хайко Маас призова за дискусия за предоговаряне на сделката между Мей и Брюксел, но призна, че споразумението трудно може да бъде променено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа