БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Турция провежда операция срещу сирийските сили в Идлиб

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 21 февруари 2020

Взимат субсидиите на фермери, палили стърнища Пожарната ще уведомява фонд “Земеделие”

Предлагат по-строги присъди за хакери (обзор)

Борисов преди заседанието на Европейския съвет: Подготвен съм да бъда диалогичен (СНИМКИ)

Нападател намушка мъж в джамия в Лондон

Съдът прекрати съдебното производство за унищожаване на пясъчни дюни на Каваците

Aрестуваха директора на ТЕЦ „Бобов дол“

Дядо влиза в затвора за умишлен палеж Събирал газови бутилки, за да ги подпали за отмъщение на съседа

20 нови предмета в училище (обзор) Иновации в 600 школа за подобряване на резултатите

Урсула фон дер Лайен иска 25% от бюджета на ЕС да е за „зелени“ проекти

Спецсъдът пусна съпругата на Васил Божков срещу 1,5 млн. лева гаранция

ЕК сезирана за действията на Лозан Панов у нас

Европейска комисия, ЕК. Снимка: Владимир Савов

Тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) срещу гражданската конфискация вече е стигнало до Европейската комисия (ЕК). Членовете на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС) са се обърнали с въпроси и информация към Брюксел. На заседание днес бе поканен и изслушан зам.-ръководителят на представителството на ЕК в България Христо Христов. Той увери, че информацията за тълкувателното решение вече е на вниманието на комисията. Тя е сезирана и с детайли за делото на Лозан Панов срещу комисия „Анткорупция“.

В приложение към писмо на Гражданския съвет на ВСС се припомня и че Лозан Панов води дело срещу КПКОНПИ за наложената му административна санкция – глоба в размер на 1000 лв., която той обжалва. Той бе глобен заради отказа му да представи декларация за имущество и доходи пред Сметната палата.

С писмото на Гражданския съвет са поставени и въпроси, свързани с опитите за ограничаване на независимостта на съдебната система. Те са свързани по-конкретно с проверката на съдии от ВКС на процедури и решения на спецсъда по казуса „Иванчева“, разпоредени от Лозан Панов.

Христо Христов увери, че ЕК е сезирана по всички тези въпроси и се е запознала със случаите. Той обясни също, че още миналия месец е провел среща с председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Освен това каза, че е назначен официално представител в ЕК за България, който всеки месец ще пътува до София, за да се среща с представители както на институциите, така и на гражданския сектор, защото механизмът (наричан доклад на ЕК) за България и Румъния е за сътрудничество и проверка, а не само за проверка. Така той увери, че България, като част от ЕС ще получи съдействие от Брюксел.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.