Участникът в „Гласът на България” по БТВ Тодор Ковачев пред „Труд”: Рокът е музика на почтеността и свободата

Когато вестите пърхат с крила Пощенските гълъби се използват от векове до днес

Във Варна правят уникална трансплантация на дървета Спасиха 50 липи, кипариси и ели от отсичане заради нов строеж

Няма следа от 2-годишния Юлиян от село Равнец Врачка казала на майката, че е в къща при жена

Жена падна в огън в Монтана и загина

Зам.-министър Ципов: На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери

България и Япония засилват сътрудничеството си в редица области и развитието на Западните Балкани

Гамбийският нападател Али Соу пред „Труд“: ЦСКА е отбор, който трябва да гони всички трофеи

Пулев: Не бях получавал такава аркада през целия си живот, но знаех какво мога

Трима младежи с амфетамин задържаха в Кубрат

Житейските драми на ледената кралица Ирина Pоднина Знаменитата фигуристка никога не е побеждавана по време на голямо състезание в продължение на 11 години

80 разрешения за СРС-та е дал Окръжен съд – Велико Търново за година През последните две години исканията са се увеличили

МВнР: Няма българи на борда на круизния кораб, аварирал край Норвегия

Над 10 000 зрители аплодираха шоуто на Царевец и концерта с лазери „Парти в парка” в Търново

Росен Желязков: Борисов и Цветанов няма да заметат темата с имотите Скандалът е свързан с изборите, заяви транспортният министър

ЕК сезирана за действията на Лозан Панов у нас

Европейска комисия, ЕК. Снимка: Владимир Савов

Тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) срещу гражданската конфискация вече е стигнало до Европейската комисия (ЕК). Членовете на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС) са се обърнали с въпроси и информация към Брюксел. На заседание днес бе поканен и изслушан зам.-ръководителят на представителството на ЕК в България Христо Христов. Той увери, че информацията за тълкувателното решение вече е на вниманието на комисията. Тя е сезирана и с детайли за делото на Лозан Панов срещу комисия „Анткорупция“.

В приложение към писмо на Гражданския съвет на ВСС се припомня и че Лозан Панов води дело срещу КПКОНПИ за наложената му административна санкция – глоба в размер на 1000 лв., която той обжалва. Той бе глобен заради отказа му да представи декларация за имущество и доходи пред Сметната палата.

С писмото на Гражданския съвет са поставени и въпроси, свързани с опитите за ограничаване на независимостта на съдебната система. Те са свързани по-конкретно с проверката на съдии от ВКС на процедури и решения на спецсъда по казуса „Иванчева“, разпоредени от Лозан Панов.

Христо Христов увери, че ЕК е сезирана по всички тези въпроси и се е запознала със случаите. Той обясни също, че още миналия месец е провел среща с председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Освен това каза, че е назначен официално представител в ЕК за България, който всеки месец ще пътува до София, за да се среща с представители както на институциите, така и на гражданския сектор, защото механизмът (наричан доклад на ЕК) за България и Румъния е за сътрудничество и проверка, а не само за проверка. Така той увери, че България, като част от ЕС ще получи съдействие от Брюксел.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.